Opinió

Mesures urgents per salvar el bàsquet ACB

Una pel·lícula de Marisol té nou cops més audiència que un bon partit de la lliga ACB

En la millor època del bàsquet esta­tal pel que fa al talent i als èxits de les dife­rents selec­ci­ons, els afi­ci­o­nats sem­bla que han girat l'esquena a la lliga Endesa. Les dades són con­clo­ents i fan necessària l'adopció de mesu­res estruc­tu­rals per reac­ti­var l'interès per la que, encara avui, es pot con­si­de­rar la segona millor lliga del món. Com a mos­tra, només cal fixar-se en les audiències dels dos par­tits retrans­me­sos per Tele­de­porte en la pri­mera jor­nada de lliga, dis­pu­tada, per cert, en un cap de set­mana –el del 8 i 9 d'octu­bre– sense pri­mera divisió de fut­bol. 137.000 espec­ta­dors van seguir en directe a tot l'Estat el Caja Labo­ral-Caja­sol, un duel teòrica­ment interes­sant entre dos dels poquíssims aspi­rants a tren­car el binomi Barça-Madrid en la lliga i que es va haver de con­for­mar amb un 1,32% de quota de pan­ta­lla. L'Estu­di­an­tes-València de l'endemà diu­menge va tenir una mica més de sort: 188.000 espec­ta­dors i un 1,64% de quota. Perquè se'n facin una idea, a la mateixa hora del duel entre bas­cos i sevi­llans, Mari­sol rumbo a Río va con­gre­gar 1.294.000 espec­ta­dors i va tenir un 12,6% de quota. D'acord, la feien a La 1, però als que posin com a excusa el canal, els recordo que 4,7 mili­ons d'espec­ta­dors van seguir l'Espa­nya-França de la final de l'Eurobàsquet a La Sexta. O sigui, un drama, que no ha dei­xat de ser-ho en les jor­na­des següents, tot i una certa millora.

Diver­sos fac­tors expli­quen aquest des­cens tan bru­tal de l'interès per la lliga. L'hege­mo­nia sal­vatge del fut­bol és segu­ra­ment el més clar. Però també la crisi, que ha eixam­plat les diferències ja exis­tents entre la classe aco­mo­dada de la lliga i la resta d'equips, ofe­gats econòmica­ment i abo­cats a una cursa per la super­vivència. L'ober­tura de fron­te­res i la fuga cons­tant de talent, ja sigui als clubs amb més diners o a l'NBA, també han con­tribuït a crear aquesta tem­pesta per­fecta i a l'evi­dent divorci amb els afi­ci­o­nats –que n'hi ha i força–, man­cats de refe­rents i obli­gats apren­dre's cada tem­po­rada el nom de la mei­tat dels juga­dors del seu equip. El diagnòstic és clar. O es pre­nen deci­si­ons o al nos­tre bàsquet d'elit, que en un pas­sat no gaire llunyà va ser un esport de mas­ses amb majúscu­les, no li espera res de bo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)