Opinió

Piqué i els demagogs i intoxicadors

Es tracta de mantenir instal·lada en l'ambient la percepció que el Barça rep ajudes i el Madrid no

Gerard Piqué va cometre un error forçant la cinquena targeta en el partit de dimarts contra el Rayo. El seu error va ser desconèixer la nova reglamentació sobre el fet de forçar intencionadament les targetes, perquè corria el risc de ser sancionat amb dos partits. No és plausible que sigui sancionat, però, perquè el redactat de l'acta arbitral no compleix els requisits que assenyala el punt 3 de l'article 112 del codi disciplinari de la Federació Espanyola de Futbol. Però més enllà que l'àrbitre ho faci constar, la part de la regla que no s'ha explicat diu: “Per determinar la intenció del futbolista es tindran en compte circumstàncies com ara la naturalesa de la regla del joc infringida, l'actitud del futbolista durant el partit, etc.” Doncs això, que amb 4-0 al marcador i a set minuts del final del partit un jugador va endarrerir el llançament d'una falta. Vet aquí la circumstància. Això ni altera el partit, ni causa mal a ningú, ni, com han assenyalat alguns, és anar en contra dels valors de l'esport. Com tampoc no s'ha de tenir en consideració que l'àrbitre d'aquest mateix partit, Pérez Lasa, no va afegir ni un segon als 45 de la segona part, tot i que n'hi havia hagut canvis i pèrdues de temps, com ara la de Piqué, perquè la naturalesa del partit feia estona que estava establerta.

Que l'estiu del 2010 es modifiqués a instàncies de la FIFA el reglament per introduir aquestes consideracions sobre el fet de forçar targetes no era per aplicar-la en circumstàncies com les de Piqué contra el Rayo. Ni tampoc es va introduir la norma arran de tota l'escenificació que el Real Madrid va fer el 23 de novembre de 2010 en el partit al camp de l'Ajax, en què el delegat va parlar amb l'entrenador, l'entrenador amb el porter suplent, el porter suplent amb el porter titular a peu de camp, el porter titular amb Sergio Ramos, fins que aquest i Xabi Alonso van forçar la seva expulsió del partit. El diari Marca deia en l'editorial d'ahir que “la UEFA, en el seu afany de denunciar la conducta del Real Madrid en l'afer de les expulsions a Amsterdam, ha obligat a modificar al reglament”. Però resulta que a la portada diu que la norma es va modificar a l'estiu. Això és el que hi ha hagut aquests dies, demagògia i intoxicació. D'això es tractava, de fet. No tant d'impedir que Piqué pogués jugar al Bernabéu (per aquesta part, un intent més de guanyar fora del terreny de joc el que no han pogut guanyar a dins), sinó de mantenir instal·lada en l'ambient la percepció que el Barça rep ajudes i el Madrid no. Aquesta és la qüestió de fons.

És probable que a Guardiola el que li agradi menys siguin les conseqüències més que l'acció de Piqué mateix. Des de Madrid també s'ha pressionat amb impunitat l'àrbitre Iturralde González, encarregat d'arbitrar l'Sporting-Madrid de demà. Mourinho aquest any calla més i són altres els que executen. Però la campanya madridista fora del camp continua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)