Opinió

Futbol de somni en paper imprès

Diuen que una imatge és millor que mil paraules. I quantes paraules fan falta per descriure imatges en moviment? I anant a l'esport, el terreny que ens ocupa bàsicament en aquest diari, quantes paraules fan falta per descriure el joc del Barça de Pep Guardiola, el millor equip de futbol del món dels darrers anys?

Els que ens dediquem a la premsa escrita intentem, cada dia, descriure amb paraules el que fan els esportistes –i entrenadors i directius...– d'arreu del món i que es pot veure per la tele. Ricard Torquemada, autor del llibre que ens ocupa avui, Fórmula Barça, ens explica el joc del Barça partit rere partit dintre de la TDP, la transmissió que en Joaquim Maria Puyal fa dels partits del Barça. Si és interessant, entenedor i clarificador escoltar les anàlisis de Torquemada durant els partits, no ho és menys llegir les reflexions que fa sobre paper en aquest llibre. I no només analitza el que Messi, Xavi i companyia ens ofereixen partit rere partit, sinó que també en busca les arrels i les aportacions que els diferents tècnics que hi ha hagut al Barça de Johan Cruyff ençà, han fet perquè el barça excel·leixi com ho fa. De les moltes coses que hi ha, vull destacar el reconeixement a Louis van Gaal: “Ningú mai no farà prou justícia a la seva aposta desinhibida i atrevida a l'hora de promocionar jugadors del planter que després han estat els pilars del millor Barça de la història.” I quins jugadors va fer debutar l'aspre tècnic holandès? Xavi, Puyol, Valdés i Iniesta.

Llegint aquestes planes sembla que vegis els menuts jugadors blaugrana remenant-la pel camp i, a més, acabes entenent per què fan el que fan, com ho fan i fins i tot què podrien fer si no se'n sortissin amb el que estan fent. Per veure jugar a futbol tenim els DVD guardats al despatx. Per entendre per què juguen així, tenim aquest Fórmula Barça guardat a la lleixa del costat.

FÓRMULA BARÇA
Autor:
R. Torquemada.
Editorial:
Cossetània.
Any:
2011.
Pàgines:
190.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)