Opinió

La crònica d'un club d'entrenadors

El Barça de Guardiola ve de lluny. El tècnic de Santpedor ha perfeccionat el que Johan Cruyff va iniciar i altres entrenadors van seguir fins arribar a l'excel·lència del grup de Guardiola. Aquest recorregut pel que han fet els entrenadors que ha tingut el Barça des que Cruyff va arribar a la banqueta del Barça, el 1988, és el que ens explica aquest llibre del company de la redacció d'El 9 Dani Colmena. Només començar, en la introducció, en Dani ens deixa clar de què va la seva obra: “La vida d'un club sol explicar-se a través dels seus jugadors. També dels presidents que l'han dirigit. Però el Barça és un club especialment marcat pels entrenadors. O així ho ha estat des que Johan Cruyff hi va plantar la llavor d'un estil de joc que amb Pep Guardiola ha arribat a la màxima expressió.”

Cruyff, Robson, Van Gaal, els tècnics del que anomena la gran depressió –Serra Ferrer, Rexach i Antic–, Rijkaard i Guardiola són analitzats pel que van anar aportant o desfent en el seu pas per la banqueta del Barça. Fets, tàctiques, fitxatges, èxits i frustracions es desgranen en quasi 200 pàgines de memòria del que han estat els últims 25 anys del Barça.

Dani Colmena dóna veu a alguns protagonistes d'aquells anys que ens expliquen, des de dintre i des de fora, com ho van viure i per què les coses van anar com van anar. En alguns moments també juga a futbol ficció plantejant com tot hauria pogut ser molt diferent si, per exemple, Zubizarreta no hagués aturat un penal a Boguslaw Pachelski en una agònica tanda de penals contra el Lech Poznan en la recopa del 1989 que s'acabaria guanyant a Berna o si el Madrid de la Quinta del Buitre no hagués claudicat en la final de la copa del 1990. Aquells dos fets, entre d'altres, van donar marge a Cruyff per seguir i poder construir el que va ser el dream team en els anys noranta i ara el Barça de Guardiola que el món del futbol disfruta.

DE CRUYFF A GUARDIOLA
Autor:
Dani Colmena
Editorial:
Deu i onze
Any:
2011
Pàgines:
198
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)