Opinió

Les armes de Fernando Alonso

Quan vas ser dos cops campió amb Renault, els teus rivals tenien les mateixes armes que tu?

El mundial de fórmula 1 és, segurament, una de les competicions esportives més sofisticades. No només pels excessos dels equips, pilots i acompanyants i pels sous indecents que es paguen, sinó també, i sobretot, per l'altíssim nivell tecnològic que desenvolupa amb els seus vehicles, encara que alguns, després, siguin catalogats com a “ferros”. La fórmula 1 és, ara més que mai, tecnologia. La vàlua dels pilots queda cada cop més en un segon terme i si no hi ha un bon vehicle, és impossible guanyar.

Algú em dirà que això ha passat sempre. Que no n'hi ha prou amb les bones mans d'un pilot per guanyar una cursa. Aquest any han guanyat alguna cursa cinc escuderies i set pilots diferents. Una bona collita, si ho comparem amb els anys en què Schumacher i Ferrari o Vettel i Red Bull arrasaven. Sigui com sigui, guanyin uns o altres, els sofisticats elements tecnològics marquen la diferència i el que és clar és que les úniques possibilitats que guanyi un Marussia, un Caterham o un HRT és que tota la resta de vehicles abandonin.

Arribats a aquest punt, vull recordar una frase que va dir Fernando Alonso en una d'aquestes darreres curses en què Sebastian Vettel se li ha menjat tota la diferència que li tenia: “No estem lluitant amb les mateixes armes.” Home, Fernando, si justament és d'això del que es tracta l'esport que vas triar practicar, que no tots teniu les mateixes armes. Aquesta és la gràcia de la fórmula 1 i de moltes de les especialitats del motor. Que les escuderies, els fabricants de motors, de xassís i de pneumàtics busquen tenir millors armes que els seus rivals. Si no es tractaria d'alguna de les fórmules de promoció que ja existeixen, en què els pilots corren amb vehicles molt semblants. La fórmula 1 no és això. I a la fórmula 1 no hi ha drets d'autor, i el que s'inventa un, els altres ho poden, diguem-ho així, copiar. I si no ets capaç de copiar-ho, o la còpia no funciona al teu cotxe, sempre estàs a temps de fer servir les influències de la teva escuderia perquè es declari fora del reglament allò que a tu no et va bé.

Fernando Alonso és pilot de Ferrari, l'escuderia sense la qual la fórmula 1 no tindria sentit. L'escuderia que té tants o més diners que qualsevol altra. L'escuderia que, quan Alonso no n'era pilot, era acusada dia sí i dia també, de convivència amb els poders fàctics i no fàctics de la fórmula 1. No lluites amb les mateixes armes, Fernando? Doncs que hi farem. Quan vas ser dos cops campió amb Renault, els teus rivals tenien les mateixes armes que tu? Si el teu Ferrari no corre ara tant com els Red Bull, que el teu equip treballi més o que els enginyers i tècnics s'hi trenquin una mica més les banyes. Cosa que ja deuen fer, perquè, en una altra frase, el doble campió del món va dir també que no tenien el millor cotxe, però sí que eren el millor equip. Doncs a treballar que el temps s'acaba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)