Opinió

Quan el pare és una llosa

Dario Saric no pot jugar enlloc i, ara mateix, el seu futur és incert. Incert perquè la veu de Predrag sempre ha estat un escull complicat per als equips que l'han volgut

A la desem­bo­ca­dura del riu Krka, a la costa de l'Adriàtic, s'hi alça Sibe­nik, una loca­li­tat cro­ata de 51.000 habi­tants, cone­guda mun­di­al­ment per ser el lloc on va néixer una de les figu­res més grans del bàsquet euro­peu. Es tracta de l'irre­pe­ti­ble Dra­zen Petro­vic, mort en acci­dent de trànsit a Ale­ma­nya, un dia d'estiu del 1993 quan estava en la ple­ni­tud de la seva car­rera espor­tiva (28 anys).

Aque­lla fatídica jor­nada ni havia nas­cut –ho faria el 8 d'abril del 1994– qui, per molts, n'és el suc­ces­sor. No tant per les carac­terísti­ques físiques o de joc, sinó per certs paral·lelis­mes entre els dos. Dario Saric també és natu­ral de Sibe­nik i, des de ben jove, va en boca de tot­hom. A Croàcia, en les últi­mes dues dècades, cap talent (i n'hi ha hagut molts) havia des­per­tat tanta expec­tació i rebom­bori mediàtic. Per a més inri, tota la for­mació l'ha fet a l'escola Dra­zen Petro­vic, un altre detall que es té molt en compte. “El meu fill és com en Dra­zen. Pot­ser fins i tot té més talent que ell, però l'ètica de tre­ball de Petro­vic era incom­pa­ra­ble”, va etzi­bar no fa gaire en un rota­tiu del país balcànic Pre­drag Saric, pare de la cri­a­tura i guia abso­lut i únic del seu destí. Sisi, com és cone­gut popu­lar­ment, no es desen­ganxa mai del seu fill i habi­tu­al­ment se'l veu a peu de pista, donant-li indi­ca­ci­ons. Coneix el pro­fes­si­o­na­lisme –va ser un aler físic i amb canell de seda, com­pany de Petro­vic en els seus ini­cis al Sibe­nik– i això li per­met tenir con­tacte amb alguns dels tècnics més repu­tats, sobre­tot els balcànics.

A pri­ori, les parau­les de Pre­drag són molt pre­sump­tu­o­ses, però la qua­li­tat de Dario està fora de tot dubte. Amb 18 anys, ja ha debu­tat amb la selecció abso­luta i s'ha eri­git com a domi­na­dor en les cate­go­ries de base, a més actu­ant en totes les posi­ci­ons. L'estiu pas­sat, per exem­ple, va ser l'MVP de l'euro­peu sub-18, i va ser vital perquè Croàcia es pengés l'or. Va fer 39 punts i 11 rebots con­tra Lituània en la final. Però les experiències, recents i no tan recents, posen de mani­fest que això no ho és tot. És tan impor­tant el que es fa a la pista com el camí traçat fora. Aquí, l'altra perla cro­ata, Mario Hezonja (1995), li ha pas­sat al davant, com­pro­me­tent-se a llarg ter­mini amb el Barça i asse­gu­rant-se la pro­gressió a poc a poc. Tot i que actua amb el filial en la LEB Or, s'entrena amb el pri­mer equip des del pri­mer dia. A Saric, els dub­tes (i la mala gestió) del seu pare li estan xafant la tem­po­rada. Tot i que s'entrena amb l'Split, no ha jugat cap par­tit ofi­cial des de l'11 de setem­bre, amb la seva selecció en un matx per al pre­eu­ro­peu. De fet, no pot jugar enlloc i, ara mateix, el seu futur és incert. Incert perquè la veu de Pre­drag Saric sem­pre ha estat un escull com­pli­cat per als equips que l'han vol­gut. Ho pot cer­ti­fi­car el Basko­nia que, en els últims dos anys i a través de diver­sos agents, ho ha inten­tat i sem­pre s'ha tro­bat la porta als mor­ros. El Bil­bao el va lli­gar per qua­tre anys a l'estiu, però hi ha aca­bat de renun­ciar un cop la FIBA ha taxat la seva lli­ber­tat en 550.000 euros –els cobra­ria el Zagreb, el seu club d'ori­gen–, xifra supe­rior a l'espe­rada. I, sense un pla B, Dario es troba a prin­cipi de novem­bre veient par­tits ofi­ci­als des de la gra­de­ria –va veure el Cede­vita-Caja Labo­ral de dijous pas­sat– i espe­rant que algun club pagui el buy-out i també li ofe­reixi un bon con­tracte, amb el risc que en un parell d'anys se'n pugui anar a l'NBA. Nikola Vuj­cic, juga­dor i direc­tor espor­tiu de l'Split, està inten­tant col·locar-lo a l'Efes, i també el CSKA el té en el punt de mira. Pel seu pare, el somni seria que l'entrenés Zeljko Obra­do­vic, de qui és íntim, però el serbi no té equip. Pot­ser no hi ha un destí per­fecte, però demo­rar la decisió pot pas­sar fac­tura a Dario, que està en un moment clau de la seva vida espor­tiva. Després, si tot s'estronqués, tots ho lamen­taríem. I el seu pare, el pri­mer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)