Premis per triar i per remenar
‘Pneumàtic d'Or' o ‘Bandera Groga d'Or' del 2012?
El 7 de gener sabrem quin futbolista guanya la Pilota d'Or, que designa el millor futbolista del món del 2012. Ja fa setmanes, mesos –de fet des que es va entregar la del 2011–, que discutim qui és el millor. I com no podia ser de cap altra manera, les discussions estan absolutament vinculades als colors de cadascú. Colors de club, però també colors de país –aquest element es viu més que mai els anys parells, quan hi ha o bé mundial o bé Eurocopa–. Messi, Iniesta i Cristiano Ronaldo són els tres candidats, ja ho sap tothom. El que no sap tothom, perquè no queda gens clar, és què s'ha d'haver fet, quins mèrits s'han de tenir per ser designat el millor jugador del planeta en un any concret.
Perquè aquesta és la qüestió: la Pilota d'Or premia el millor jugador del 2012, o del 2011 o del 2010, sempre amb un afegit. No el millor jugador de futbol del món. O sigui que el premi és pel que s'ha fet en un any –en el qual s'encavalquen, a més, dues temporades–. I si és pel que es fa en un any, cal pensar que s'ha de valorar el que ha guanyat cada jugador. ¿Però el que s'ha de valorar és el que ha guanyat formant part del seu equip –títols– i prou, o també el que ha guanyat amb el seu equip, però que és més de caire individual –trofeus de màxim golejador o porter menys golejat en les diverses competicions?
El millor jugador de futbol del món és Messi. I ja està. Sense cap afegit. I ho és cada partit, cada any, no viu de rendes, tot i que, com va ser el cas la temporada passada, potser no guanya els títols que ha guanyat en altres ocasions. Si hem de mirar els títols, Messi és el pitjor situat dels tres finalistes. De fet, si haguéssim de mirar els títols –únic argument per negar el pa i la sal a Messi–, la Pilota d'Or del 2012 potser l'haurien de compartir Fernando Torres i Juan Mata, vencedors de l'Eurocopa amb Espanya i de la lliga de campions amb el Chelsea. Inversemblant, oi? De fet, ni l'un ni l'altre ni tan sols estaven la llista inicial de 23 candidats. O sigui que potser el que ha guanyat cada jugador no té tanta importància com la seva aportació al joc, a l'espectacle, al futbol, en definitiva.
M'agradaria saber què opinen els que defensen que la Pilota d'Or s'ha d'atorgar en funció dels títols, si haguessin de decidir sobre un premi semblant en, per exemple, la fórmula 1. Qui hauria de guanyar un hipotètic Volant d'Or –o Pneumàtic d'Or o Bandera Groga d'Or– del 2012? Tots els que pensen que els premis s'han d'atorgar en funció del que guanyen els esportistes haurien de respondre, sense dubtar: Sebastian Vettel. És el campió, doncs és el millor. No hi ha color. La vàlua indubtable de Fernando Alonso i Lewis Hamilton queda sense possibilitats perquè el títol mundial de fórmula 1 ha estat per a Vettel. Discutible? Tant com en el cas de la Pilota d'Or. Tant com nomenar Usain Bolt millor atleta de l'any i tantes i tantes altres designacions, en tots els àmbits –polítics o geogràfics– que es fan en les darreres setmanes de cada any. Tant se val que siguin esports d'equip o individuals. N'hi ha d'haver un que sigui el millor. I difícilment s'aconsegueix una unanimitat. Jo, per exemple, hauria donat el premi al millor atleta de l'any a David Rudisha, no a Usain Bolt. Tot és qüestió de gustos. Hi ha coses molt difícils de comparar –altres són impossibles– i ni l'estadística ens pot ajudar.
Benvinguts, però, tots aquests premis. Generen debat, omplen programes i planes dels diaris, i l'ego i el compte corrent dels esportistes.