Opinió

I el ‘fill' de Coubertin es torna a salvar

Sempre s'ha dit que si el COI fes fora
el pentatló modern dels Jocs seria com si un pare fes fora de casa un fill

La lluita quedarà fora del programa olímpic després dels Jocs de Rio del 2016 si l'assemblea del Comitè Olímpic Internacional (COI) que es farà al setembre ratifica la decisió que va prendre dimarts el comitè executiu. La lluita passarà a formar part d'un grup amb set esports més (beisbol-softbol, karate, patinatge, escalada, esquaix, esquí-surf i wushu) dels quals sortirà el que completarà el programa de 28 esports dels Jocs Olímpics del 2020.

El programa dels Jocs de Londres va estar format per 26 esports. Segons els acords vigents sobre el programa olímpic, després de Londres calia formar un nucli base del programa amb 25 esports, del qual ha estat exclòs la lluita. De cara a Rio, el programa serà de 28 esports, els 25 fixos, amb l'afegit del rugbi a 7 i el golf, que ja van ser admesos al seu dia i un que sortirà del grup esmentat abans de vuit esports. El comitè executiu triarà el mes de maig un d'aquests esports, que l'assemblea del mes de setembre haurà de ratificar, així com l'exclusió de la lluita.

L'exclusió de la lluita va sorprendre. Mai és fàcil saber què decidirà i per què un col·lectiu tan heterogeni i amb uns interessos tan dispars com el COI. Abans de la reunió, semblava que li tocaria el rebre al pentatló modern, però també apareixien a les travesses el bàdminton, el taekwondo i el tennis de taula. Al final, un cop més, el pentatló modern, un esport que fora dels Jocs Olímpics quasi no té vida, s'ha salvat. Sempre s'ha dit que si el COI fes fora el pentatló modern dels Jocs seria com si un pare fes fora de casa un fill. El pentatló modern se'l va inventar el baró de Coubertin, fundador de l'olimpisme modern, imitant el pentatló dels Jocs de l'antiga Grècia –que cercava el soldat ideal– i es va començar a disputar als Jocs del 1912. Si a aquest pedigrí en el seu origen hi afegim que un membre influent al COI com el príncep Albert de Mònaco és president honorari de la federació internacional i un altre membre amb cognom de prestigi al COI, Joan Antoni Samaranch júnior n'és el vicepresident, potser trobarem el perquè de la supervivència del pentatló modern.

I per què li ha tocat el rebre a la lluita? L'any 2007, quan es va aprovar que hi hauria un nucli bàsic de 25 esports en el programa, Jacques Rogge va dir que un esport només podria saltar “per motius excepcionals: retirada, corrupció, dopatge o dramàtica pèrdua de popularitat”. El COI no ha explicat el perquè de la seva decisió, però en la lluita no es donarien cap dels suposats motius d'exclusió. A més, la lluita és un dels esports que permet a més països accedir al medaller. A Londres van ser 29 els que ho van aconseguir, el segon esport més plural rere l'atletisme. També és veritat que l'exclusió de la lluita suposa 18 proves i 344 esportistes menys. Un fet gens menyspreable davant el gegantisme a què estan abocats des de fa dècades els Jocs Olímpics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)