Opinió

Si et retires, recorda que has d'avisar

La USADA
ha sancionat
un esportista que no
ha complert
la llei. Hi ha un problema, però. Shawn Crawford ja no està en actiu

Shawn Crawford és un velocista dels Estats Units de 35 anys que va ser campió olímpic dels 200 metres en els Jocs d'Atenes del 2004, que divendres passat va ser sancionat amb dos anys de suspensió per l'Agència Antidopatge dels Estats Units (USADA) per haver incomplert la normativa sobre els controls fora de competició. Crawford ha estat suspès perquè no ha estat localitzable durant els últims divuit mesos i s'ha saltat tres convocatòries de control, la qual cosa és com si hagués donat positiu. Per tant, ha estat sancionat dos anys.

Fins aquí, tot correcte. La USADA ha aplicat la normativa vigent i ha sancionat un esportista que no l'ha complert. Hi ha un problema, però. Shawn Crawford és un esportista que ja no està en actiu. L'estiu passat, després de no classificar-se per disputar els Jocs de Londres, va anunciar que ho deixava, que no tornaria a competir. Crawford, però, va cometre una errada que ara està pagant: no va comunicar la seva retirada a la USADA. I la USADA l'ha sancionat.

Desconec si l'Agència Antidopatge dels Estats Units sap o no sap que Crawford està retirat. Que no ho sap de manera oficial és clar, perquè l'ha sancionat, però no sembla que l'única via d'informació d'una agència estatal com la USADA hagin de ser els comunicats oficials. Per molt campió olímpic que hagi estat, Shawn Crawford no va ser mai una estrella als EUA. En cada edició dels Jocs Olímpics hi ha un munt de campions olímpics en l'equip dels Estats Units. Crawford n'és un més. I ara és un excampió olímpic que, al final d'una llarga carrera d'èxits, li apareixerà una taca: dos anys de sanció per dopatge. No sé si el mateix Crawford o la Federació d'Atletisme dels Estats Units comunicaran a la USADA el que ha passat realment en aquest cas. I si ho fessin, si la USADA pot fer marxa enrere. Una llei pot ser justa, però la seva aplicació, no.

Shawn Crawford va protagonitzar en els Jocs de Pequín una acció d'aquelles que defineixen un esportista. En la final dels 200 m en què Usain Bolt va arrasar i va fer el rècord del món, Crawford va acabar quart rere Bolt, Churandy Martina, de les Antilles Neerlandeses, i el seu compatriota Wallace Spearmon. Els jutges van considerar que Martina i Spearmon havien trepitjat la línia de la seva esquerra que separa els carrers per on corren els atletes i els van desqualificar. El Comitè Olímpic de les Antilles Neerlandeses va recórrer la decisió, però el jurat d'apel·lació no els va fer cas. Shawn Crawford no hi va estar d'acord i va entregar a Churandy Martina la medalla de plata que el COI li va donar a ell. Crawford va dir que ell havia estat quart i no segon i que el COI i el TAS podien dir el que volguessin. Tot un gest de fair play. Potser ara seria el torn del COI, que fa del joc net un dels seus valors, agrair a Crawford la seva acció del 2008 –tot i que, en el fons, va ser en contra d'ells– i intercedir per ell davant la USADA. Estaria bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)