Opinió

Amb denominació d'origen blaugrana

Guanyar trenta-quatre copes d'Europa i, a més, fer-ho en cinc esports diferents no és gens fàcil

Trenta-quatre copes d'Europa guanyades des que es van començar a disputar aquestes competicions continentals de clubs a mitjan dels anys cinquanta del segle passat fan del FC Barcelona un dels clubs de referència a l'hora d'explicar qui fa què en l'esport europeu. Només el CSKA de Moscou, el club poliesportiu de l'exèrcit roig, ha guanyat més copes d'Europa, 45. I amb una diferència, el Barça és un club privat i el CSKA de Moscou va ser, fins a la caiguda de l'imperi soviètic, un club d'estat.

Guanyar 34 copes d'Europa, i a més fer-ho en cinc esports diferents no és gens fàcil. Tenir equips competitius en cinc esports diferents fa que hi hagi mesos o setmanes en què les competicions se superposin i, per tant, els equips es juguin les garrofes si no el mateix dia, en dies molt propers. Aquest ha estat un fet històric al Barça. Perquè, a més de guanyar 34 vegades alguna copa d'Europa, ha perdut 15 finals i unes quantes semifinals més. Com que l'estructura de les competicions europees és, si fa no fa la mateixa, les fases finals de la lluita pels títols cauen en els mesos d'abril i maig.

Com està passant aquest any. I com va passar l'altre i l'altre. Perquè de les 34 copes d'Europa que ha guanyat el Barça, la meitat, 17, les ha conquerit en el segle XXI. Ja es veu, doncs, les atapeïdes jornades d'angoixa, incertesa, emocions, victòries, derrotes, frustracions i alegries que els aficionats culers acostumem a viure cada primavera. Any rere any. I en les lligues de campions. Aquells temps heroics de les ja desaparegudes recopes queden molt i molt lluny. Els més joves no saben ni de què parlem.

Aquest 2013 no és una excepció. L'eliminació anit de l'equip de futbol –més dolorosa pel resultat final que no pas per l'eliminació en si–, en les semifinals de la lliga de campions és el segon cop europeu que encaixa el club en aquests últims dies. Divendres passat, l'equip de futbol sala, campió d'Europa el 2012, va caure en les semifinals i al final va acabar tercer. Els equips de bàsquet i d'handbol jugaran les finals a quatre de les seves competicions després de superar els cara o creu que els van plantejar el Panathinaikòs i l'Atlético de Madrid, respectivament. El cinquè equip professional blaugrana, el d'hoquei sobre patins, té pendent la tornada dels quarts de final contra el Liceo, al Palau Blaugrana, per ser en la final a quatre.

Quin altre club europeu pot fer patir i gaudir tant els seus aficionats? Si passa l'equip d'hoquei sobre patins, el Barça haurà situat els seus cinc equips professionals entre els quatre millors d'Europa dels seus esports. No n'hi ha prou? No sempre es pot guanyar. Sis semifinals seguides del futbol, amb dos títols està bé. Per guanyar títols s'ha d'arribar a les fases finals. I el Barça ho fa any rere any. I molts cops guanya. I sempre ens fa viure aquestes jornades amb inequívoca denominació d'origen blaugrana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)