Opinió

Madrid, La Valletta, Vaduz...

L'Estat espanyol és l'únic gran estat de l'Europa occidental que té una capital que no ha estat olímpica

Atenes, París, Londres, Estocolm, Anvers, Amsterdam, Berlín, Hèlsinki, Roma, Munic, Moscou i Barcelona són les ciutats d'Europa que han estat seu d'alguna edició dels Jocs Olímpics d'estiu des que es van començar a disputar, el 1896. D'aquestes dotze ciutats, nou tenen en comú que són les capitals dels estats als quals pertanyen: Atenes, de Grècia; París, de França; Londres, de la Gran Bretanya; Estocolm, de Suècia; Amsterdam, d'Holanda; Berlín, d'Alemanya; Hèlsinki, de Finlàndia; Roma, d'Itàlia, i Moscou, de Rússia –de la Unió Soviètica en el moment que es van disputar els seus Jocs–. Hi ha tres ciutats, doncs, que han estat seu olímpica i no són capitals dels seus estats: Anvers, Munic i Barcelona.

Si agafem el mapa d'Europa i fem un cop d'ull a l'Europa occidental –en el sentit que va tenir entre la fi de la Segona Guerra Mundial i la caiguda del mur de Berlín, o sigui més polític que geogràfic– i el creuem amb els estats que han estat seu d'uns Jocs Olímpics d'estiu podrem observar que hi ha catorze estats que no n'han organitzat mai cap: Irlanda, Portugal, Luxemburg. Liechtenstein, Dinamarca, Àustria, Suïssa, Islàndia, Mònaco, Andorra, San Marino, Noruega, Malta i el Vaticà. Si fem la mateixa operació amb les capitals dels estats de l'Europa occidental que han estat seu olímpica, caldrà afegir dos estats més a la llista, ja que ni la capital de Bèlgica (Brussel·les) ni la d'Espanya (Madrid) no han organitzat uns Jocs Olímpics d'estiu.

Ja som al cap del carrer, doncs. L'Estat espanyol és l'únic gran estat de l'Europa occidental que té una capital que no ha estat olímpica. Amb l'afegit que els Jocs Olímpics d'estiu sí que s'han disputat a l'Estat espanyol, justament amb la ciutat que significa el gran contrapès, des de molts punts de vista, a Madrid: Barcelona.

La capital d'Espanya està, doncs, olímpicament parlant, al mateix nivell, ara mateix, que les capitals de Liechtenstein, Malta i el Vaticà. O potser pitjor, perquè Madrid ja ha intentat tres vegades (1972, 2012 i 2016) aconseguir uns Jocs Olímpics i el proper dia 7 de setembre ho intentarà per quarta vegada.

Madrid té moltes possibilitats de ser seu olímpica. Estadísticament parlant, un 33,33%, ja que aquest cop només hi ha tres candidates en la final. Per als Jocs del 2016 n'eren quatre i per als del 2012, cinc. Ahir William Hill, la casa d'apostes més gran de la Gran Bretanya, situava Tòquio com la favorita –es pagaria 1,5 a 1– seguida d'Istanbul –3,75 a 1– i Madrid –5,4 a 1–. Dir que una ciutat o una altra és més o menys favorita és parlar per parlar. Els designis dels membres del COI són inescrutables. Hi uns informes, aquests cop sense notes, però quan tenien notes l'assemblea del COI –que és la sobirana– tampoc els va fer gaire cas. Ja falta poc per saber si Madrid abandona, o no, la companyia de La Valletta i Vaduz.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)