Opinió

‘Fem via' cap a Tòquio

Barcelona va organitzar els Jocs del 92 com a ciutat, des del punt de vista administratiu, espanyola. Ara cal que aspiri als d'hivern del 2022 com a capital del nou estat català

De vega­des l'atzar s'encar­rega d'evi­den­ciar l'estat de les coses i dels moments. I en cinc dies es con­cen­tra aquest mes una mos­tra de quina és la situ­ació que viuen dos països veïns: Cata­lu­nya i Espa­nya. Entre dis­sabte i dime­cres vinent hi haurà un gran fracàs espa­nyol i una immensa eufòria cata­lana.

En el pri­mer cas, la decepció per a una majo­ria d'espa­nyols –entre ells també alguns cata­lans– com a con­seqüència del fiasco vis­cut per la can­di­da­tura de Madrid a Bue­nos Aires, on els mem­bres del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal van triar Tòquio per orga­nit­zar els Jocs Olímpics del 2020. La pata­cada ha estat espe­ci­al­ment forta perquè les expec­ta­ti­ves que havien gene­rat les instàncies polítiques i fede­ra­ti­ves de la capi­tal espa­nyola eren impor­tants i, en canvi, Madrid va ser eli­mi­nada tot just començar, amb una votació mínima, i ni tan sols va poder superar Istan­bul en el tall cap a la decisió final que van gua­nyar els japo­ne­sos. Una victòria nipona que, mal­grat la irri­tació espa­nyola i un cert mal per­dre, era la més lògica donada la immensa potència de la can­di­da­tura japo­nesa, i que fa menys com­pren­si­ble la pre­sen­tació suïcida per ter­cera vegada con­se­cu­tiva de Madrid.

La cara d'aquesta creu espa­nyola la viurà Cata­lu­nya demà pas­sat amb la cele­bració de la Diada i espe­ci­al­ment de la Via Cata­lana per la Inde­pendència, que pre­veu una mobi­lit­zació històrica per recla­mar l'estat propi per al nos­tre país i que, mal­grat la situ­ació de crisi econòmica, suposa una injecció d'ener­gia i il·lusió ingent que els espa­nyols bus­ca­ven tro­bar en els Jocs ara per­duts perquè són incapaços de gene­rar-la sense arti­fi­cis sim­ple­ment amb un pro­jecte naci­o­nal que no sigui d'impo­sició per a la resta de pobles obli­gats a com­par­tir estat amb ells.

Ni de bon tros es tracta de gau­dir de les desgràcies dels altres. Però la con­tra­po­sició és evi­dent. I a ningú li hau­ria d'estra­nyar que a una majo­ria de cata­lans i cata­la­nes els sigui antipàtica una can­di­da­tura que ha mal­ba­ra­tat una for­tuna en una obses­si­o­nada cursa olímpica. Una fac­tura mul­ti­mi­lionària que és un greuge evi­dent envers Cata­lu­nya, a la qual s'esca­nya amb un fatídic dèficit fis­cal impo­sat des de Madrid i amb l'incom­pli­ment sis­temàtic de tots els com­pro­mi­sos d'inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res i tan­tes altres coses que omplen el memo­rial de greu­ges.

Sense obli­dar que són les ins­ti­tu­ci­ons polítiques i fede­ra­ti­ves que impul­sa­ven pom­po­sa­ment la can­di­da­tura madri­le­nya les matei­xes que veten la com­pe­tició ofi­cial de les selec­ci­ons cata­la­nes i per­se­guei­xen inqui­si­to­ri­al­ment qual­se­vol espor­tista català que gosa mani­fes­tar públi­ca­ment el seu sen­ti­ment i com­promís naci­o­nal amb el seu país. A la qual cosa, que no és poc, cal afe­gir que la der­rota de Madrid obre les por­tes a la pos­si­bi­li­tat que Bar­ce­lona i els Piri­neus aspi­rin a l'orga­nit­zació dels Jocs d'hivern del 2022, fet que con­ver­ti­ria la capi­tal cata­lana en la pri­mera ciu­tat del món a orga­nit­zar uns Jocs d'estiu i uns d'hivern. Amb la para­doxa que podria ben ser que Bar­ce­lona hagi orga­nit­zat els Jocs d'estiu del 1992 com a ciu­tat admi­nis­tra­ti­va­ment espa­nyola i els d'hivern del 2022 com a capi­tal del nou estat català.

Un objec­tiu, aquest últim, que només asso­li­rem si gua­nyem el par­tit de la nos­tra història per tal de cons­ti­tuir-nos com un estat més d'Europa. Una cursa que ja cor­rem, però que tindrà en aquesta Diada un nou cim a coro­nar abans de la meta final amb la cadena humana de la Via Cata­lana per la Inde­pendència. Un pro­jecte del qual, com no podia ser d'una altra manera, l'esport català no ha que­dat al marge i en què la resta de la soci­e­tat civil del país s'hi ha abo­cat mas­si­va­ment.

No es tracta, doncs, d'ani­mad­versió. Però com a país neces­si­tem dei­xar de mirar les actu­a­ci­ons dels espa­nyols com a afec­tats. I per això cal que si algun dia acon­se­guei­xen els Jocs ens pugui sem­blar magnífic, perquè els faran amb els seus recur­sos i, sobre­tot, perquè serà una seu olímpica molt pròxima per tras­lla­dar còmoda­ment la nos­tra dele­gació naci­o­nal, amb els nos­tres espor­tis­tes i selec­ci­ons naci­o­nals cata­la­nes. Per això, perquè volem ser el que som, cata­lans, en els Jocs del 2020 a Tòquio i si pot ser qua­tre anys abans al Bra­sil, i qui sap si algun dia a Madrid, cal que aquest 11 de setem­bre fem via. Via Cata­lana per la Inde­pendència.

Diuen que no, però gua­nyar és fona­men­tal. Gua­nyar la lli­ber­tat. Però pre­ci­sa­ment per acon­se­guir la victòria final, en aquesta Diada el més impor­tant és par­ti­ci­par-hi. I ningú que esti­gui a favor de fer d'aquest un país nor­mal i lliure es pot que­dar a casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)