Opinió

Es troben a faltar

En diades com la de dimecres s'agrairia més implicació dels esportistes d'elit

El dia 11 de setembre de 2013 forma part ja de la història de Catalunya. Per sempre quedarà que 1.600.000 persones van demanar de manera pacífica la independència del nostre país formant una cadena humana que va recórrer el Principat de nord a sud. Van ser 400 quilòmetres amb les mans enllaçades demanant la llibertat, res que no es pugui reclamar. Famílies senceres, avis, nens petits... Tothom va voler fer història. Es va trobar a faltar, però, com quasi sempre, la implicació d'esportistes d'elit. No calia, o sí, que futbolistes importants del Barça i l'Espanyol formessin part de la cadena. Com tampoc calia, o sí, que ho fessin altres esportistes d'altres disciplines que són un referent per a una part molt important del nostre poble. No calia, o sí, que sortissin al carrer, però com a mínim, haurien pogut ajudar amb un missatge o amb una piulada. Total implicació amb el país van mostrar uns quants, pocs. Com ara Marc Crosas des de Mèxic i el jugador del Girona Jofre Mateu, que va fer Via en el tram que passava pel Camp Nou. Poca cosa més. Un parell de piulades del blaugrana Gerard Piqué i de l'ara davanter de l'Ajax Bojan Krkic i poca cosa més. Dues piulades tímides, però que sempre s'agraeixen, en les quals el primer es mostrava orgullós de ser català per tot el que estava passant arreu del Principat i el segon explicava que li hauria agradat molt viure la jornada reivindicativa i festiva a Catalunya, a més de sumar-se a la piulada de Piqué i assegurar que des de l'estranger, encara se sentia més orgullós de ser català.

Que s'haguessin implicat més esportistes i amb més força hauria estat molt millor per a la repercussió de la Via. Que la immensa majoria hagin optat per no fer-ho, es pot arribar a entendre quan saps l'allau d'insults que li van caure a Jofre Mateu després de parlar obertament dels seus sentiments en una ràdio estatal. També quan veus que un diari editat a Madrid suspenia ahir en les seves notes de la jornada l'entrenador del Barça, Gerardo, Tata, Martino, només pel fet d'haver format part de la delegació del Barça que va fer l'ofrena floral a Rafael Casanova.

Actuacions com aquestes poden arribar a disculpar els esportistes d'elit, però també és cert que pel seu país haurien d'assumir una mica més de riscos. O és que no ho ha fet, per exemple, Pep Guardiola, donant obertament el seu suport a la Via Catalana des de Munic i amb un munt d'accions a favor de Catalunya? Quantes coses ha hagut d'aguantar el de Santpedor per sumar-se a la lluita?

També són disculpats moltes vegades amb l'argument que si es manifestessin obertament no podrien jugar mundials, per exemple. Llastimosament potser seria així, però a vegades cal córrer aquests riscos. O, per exemple, no els ha assumit l'actor Juanjo Puigcorbé amb les seves últimes manifestacions? Sabent que a partir d'ara tindrà menys feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)