Opinió

Panorama després de la Via

Calia preguntar-se, malgrat alguna lloable excepció, quin paper podien haver fet els esportistes d'elit

Després de l'esclat de la Via Cata­lana del pas­sat –i encara pre­sent– 11 de setem­bre, als ciu­ta­dans del car­rer ens sem­bla que tot és nou i hem de fer un esforç per recu­pe­rar en quin estat es tro­ba­ven les coses uns dies abans. La pri­mera reflexió, ja trac­tada a El 9, amb la Via, era que, si bé que­dava palès l'esforç de tan­tes per­so­nes, calia pre­gun­tar-se, mal­grat alguna llo­a­ble excepció, quin paper podien haver fet els espor­tis­tes d'elit. Ja se sap que no es poden exi­gir herois­mes indi­vi­du­als, que alguns opi­nen que ells depe­nen del món orga­nit­za­tiu de clubs i fede­ra­ci­ons i que si un dia el país és inde­pen­dent no tin­dran cap pro­blema de figu­rar en la selecció ofi­cial de Cata­lu­nya. O bé si la inde­pendència ha estat pac­tada o assu­mida per Espa­nya podran triar, perquè suposo que ens con­ce­di­ran el mateix tracte que a les excolònies, o sigui la doble naci­o­na­li­tat.

De tota manera en algun moment deci­siu no esta­ria mala­ment que els que ja han asso­lit una bona for­tuna, que els solu­ci­ona tota la vida, prac­ti­cant l'esport que sigui, decli­nes­sin ama­ble­ment de for­mar part de les selec­ci­ons espa­nyo­les. L'impacte que farien uns quants espor­tis­tes bas­cos i cata­lans per acon­se­guir la inde­pendència o la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal seria d'un gran ajut. També ens hau­ria agra­dat veure en Rafa Nadal, tant de bo que ho faci, fent cos­tat als mes­tres de les Illes per pre­ser­var els drets lingüístics de les seves esco­les. En tots aquests assump­tes els que s'inhi­bei­xen diuen que no volen fer política, quan la inhi­bició, donant per tant suport a la situ­ació cre­ada, és també una manera de fer-ne.

Par­lant de juga­dors d'elit en el món del fut­bol, seguei­xen essent escan­da­lo­ses les xifres dels seus tras­pas­sos, fit­xes i sous. Si en comp­tes de tan­tes nego­ci­a­ci­ons i trac­tes indi­vi­du­als es con­si­de­res­sin actors que han esta­blert un tant per cent en la par­ti­ci­pació dels ingres­sos del club, encara hi hau­ria una pro­por­ci­o­na­li­tat o un sen­tit. Cal veure quin club es deci­deix per aquesta revo­lució con­cep­tual.

D'una manera enca­de­nada veiem que si bé, per una part, es veu que les retri­bu­ci­ons o els fit­xat­ges van lli­ga­des a l'objec­tiu de gua­nyar cam­pi­o­nats, també n'hi ha que van rela­ci­o­na­des al risc. És així –era a Cata­lu­nya– en el món dels tore­ros, però també en el dels cor­re­dors d'automòbils i de motos. Sem­bla que el risc va asso­ciat a un guany. I és molt cruel perquè, per bons que siguin, si és que no hi han dei­xat la pell, veure la nòmina crei­xent de sants Llàtzer en què es con­ver­tei­xen –sense dits, amb braços, cames i clavícules tren­ca­des– a còpia de xocs i cai­gu­des és la part fosca i cruel d'unes exhi­bi­ci­ons bri­llants i espec­ta­cu­lars.

Costa també de tro­bar sen­tit a alguns esports olímpics com, per exem­ple, els llançaments de pesos, ja que si per una banda és ple­na­ment com­pe­ti­tiu veure qui arriba més lluny, per l'altra obliga a pre­pa­rar uns cos­sos d'un sobrepès clara­ment con­tra­po­sat al man­te­ni­ment de la salut. I no par­lem dels esti­mu­lants per­me­sos o no que, sota el con­trol mèdic els pri­mers, pos­si­bi­li­ten als espor­tis­tes anar una mica més enllà de les seves pròpies capa­ci­tats físiques.

Bai­xant de les con­si­de­ra­ci­ons gene­rals als nos­tres equips de fut­bol de pri­mera divisió, veiem el cas esti­mu­lant de l'Espa­nyol, amb un doll d'incor­po­ra­ci­ons que va assi­mi­lant amb resul­tats satis­fac­to­ris, i que dis­posa d'un entre­na­dor con­fiat. I el Barça, que ha d'acla­rir –de fet ho farà Puyol amb el seu ren­di­ment– com pot asso­lir un sis­tema defen­siu amb garan­ties per a tota la tem­po­rada. I, a més, s'ha de pro­veir d'un por­ter per a la vinent. No sé si hi han pen­sat, però ja que si Valdés se'n va hau­ran de fit­xar un bon por­ter i això cos­tarà molts diners, per què no inten­ten fit­xar de nou Valdés, pac­tant noves con­di­ci­ons, que és una aposta segura? Com pot­ser ja he dit alguna vegada, fa anys Rexach, entre Valdés i Reina, es va decan­tar pel pri­mer. Ara, deu anys més tard, sem­bla que dona­rem opor­tu­ni­tats al segon...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.