Opinió

Esquiar de nit

L'esport –entès no com a pràctica professional sinó com a mecanisme de gaudi de la natura– és una eina de primera mà per recuperar l'economia de moltes comarques

Aques­tes fes­tes de Nadal pas­sa­des, les nits de la Cer­da­nya pre­sen­ta­ven un aspecte inèdit fins ara: de dos quarts de set fins a dos quarts de deu, algu­nes pis­tes de l'estació d'esquí de la Mase­lla es man­te­nien il·lumi­na­des perquè els afi­ci­o­nats pogues­sin per­llon­gar la jor­nada d'esquí unes hores més. Esquiar de nit, amb llum arti­fi­cial, per­met atreure més usu­a­ris –o per més temps– a les pis­tes. Com suc­ce­eix sem­pre que hi ha un canvi, han sor­git veus a favor i en con­tra de la ini­ci­a­tiva. No és la meva intenció entrar en aquest debat, sinó asse­nya­lar un fet que sovint passa des­a­per­ce­but, la importància de la pràctica espor­tiva –entesa ací com a ser­veis que s'ofe­rei­xen a prac­ti­cants no pro­fes­si­o­nals per gau­dir del temps lliure els caps de set­mana o durant les vacan­ces– per reac­ti­var eco­no­mies comar­cals en regressió i per con­nec­tar-les en uns cir­cuits d'acti­vi­tats que han con­tribuït a fixar la població i a donar via­bi­li­tat a ter­ri­to­ris que sem­bla­ven con­dem­nats a la decadència en un món que con­cen­tra les seves acti­vi­tats en els grans nuclis urbans, indus­tri­als, finan­cers i de ser­veis.

Cer­ta­ment, en el cas de la Cer­da­nya o de la Vall de Núria, l'apor­tació de l'esquí al man­te­ni­ment de l'eco­no­mia (hotels, res­tau­rants, sego­nes residències...) no és nou. De fet, la pri­mera notícia sobre la pràctica de l'esquí va ser con­sig­nada en el But­lletí del Cen­tre Excur­si­o­nista de Cata­lu­nya (CEC) el 1908. El 1911 es va cele­brar la Pri­mera Set­mana d'Esports d'Hivern a Ribes de Fre­ser i l'any següent, el Pri­mer Cam­pi­o­nat Inter­na­ci­o­nal d'Esports d'Hivern a Ribes de Fre­ser, la Molina i Puig­cerdà. Des de 1922, quan el tren va arri­bar les comar­ques del Ripollès i la Cer­da­nya, la pràctica de l'esquí es va anar popu­la­rit­zant entre els joves de les clas­ses benes­tants de Bar­ce­lona i altres ciu­tats cata­la­nes. El 1925, la inau­gu­ració del xalet del CEC per­me­tria hos­tat­jar-se prop de les pis­tes, i el 1943 entrava en fun­ci­o­na­ment el pri­mer tele­esquí de l'Estat espa­nyol i, tres anys més tard, ho feia el pri­mer tele­ca­dira. Paral·lela­ment, a par­tir de la dècada dels cin­quanta també es comença a desen­vo­lu­par la pràctica de l'esquí a la Val d'Aran (Vaquèira-Beret). La popu­la­rit­zació de la pràctica de l'esquí a la Cer­da­nya es va pro­duir a par­tir de les dècades dels sei­xanta i els setanta, i podem par­lar d'una pràctica con­so­li­dada i cada cop més mas­siva a par­tir dels vui­tanta, quan ja esta­ven en fun­ci­o­na­ment altres esta­ci­ons d'esquí a les comar­ques piri­nen­ques.

Des de ja fa més de dues dècades, la tem­po­rada d'esquí d'hivern ha tro­bat un nota­ble com­ple­ment en la pràctica d'esports d'aven­tura (ràfting, canoes, caiac, etc.). En comar­ques com el Pallars, aques­tes acti­vi­tats s'han con­ver­tit en un reclam turístic que ha permès cap­gi­rar la pèrdua de població que es regis­trava des del segle XIX. Al seu cos­tat, en tot el Piri­neu, han pro­li­fe­rat altres acti­vi­tats que també donen vida i joc a aques­tes comar­ques, com ara les hípiques, les tra­ves­ses (de llarga tra­dició a casa nos­tra: 1920, pri­mera tra­vessa amb esquís Ull de Ter-Núria; 1921, pri­mera tra­vessa amb esquís Núria­Puig­mal-la Molina) i els esports de risc. Aques­tes noves acti­vi­tats han permès tren­car l'esta­ci­o­na­li­tat de l'eco­no­mia vin­cu­lada a l'esquí en aques­tes comar­ques i pro­por­ci­o­nar nous ingres­sos no asso­ci­ats a les acti­vi­tats tra­di­ci­o­nals de l'agri­cul­tura i la rama­de­ria, que el turisme rural també ha con­tribuït a modi­fi­car.

En defi­ni­tiva, fora de les habi­tu­als polèmiques que sol des­per­tar qual­se­vol canvi, del que no hi ha dubte és que l'esport –entès no com a pràctica pro­fes­si­o­nal sinó com a meca­nisme de gaudi de la natura– és una eina de pri­mera mà per recu­pe­rar l'eco­no­mia de mol­tes comar­ques i fixar la seva població.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)