Opinió

Atletisme a temps parcial

Els tres atletes catalans que competeixen en el mundial en pista coberta de Sopot compaginen els entrenaments amb la feina

Adel Mec­haal (1.500 m), Jack­son Quiñónez (60 m tan­ques) i Pau Fra­dera (4x400 m) han estat els tres atle­tes cata­lans selec­ci­o­nats per com­pe­tir en el mun­dial en pista coberta que va començar ahir a la ciu­tat polo­nesa de Sopot. A més de la con­vo­catòria per a la cita més impor­tant de la cam­pa­nya hiver­nal, tots tres com­par­tei­xen la seva afició atlètica amb altres ocu­pa­ci­ons. És la rea­li­tat de l'atle­tisme actual al nos­tre país. Tots tres, amb més o menys mesura i per uns motius o uns altres, repar­tei­xen la seva dedi­cació als entre­na­ments amb fei­nes que els per­me­tin encar­ri­lar el seu futur pro­fes­si­o­nal un cop hagin de tan­car la seva car­rera espor­tiva, o sim­ple­ment per poder tirar enda­vant el dia a dia. Quiñónez, de 33 anys, és, amb diferència, el més veterà dels tres esco­llits. Con­ti­nua gau­dint de l'atle­tisme d'elit, però li feia molta il·lusió enge­gar un pro­jecte per­so­nal. De bra­cet amb la seva entre­na­dora de sem­pre a Lleida, Ascen Ibáñez, ja fa un parell de tem­po­ra­des que va enge­gar el Per­so­nal Best, un pro­grama indi­vi­du­a­lit­zat tant per acon­se­guir rep­tes espor­tius com per millo­rar l'aspecte físic. De moment, men­tre pugui com­pa­gi­nar els dos ves­sants, seguirà enda­vant.

El cas de Mec­haal i Fra­dera és molt dife­rent, perquè amb 24 i 26 anys, res­pec­ti­va­ment, encara els queda molt camí per recórrer. Atlètica­ment han fet eclosió en plena crisi i, per tant, ja saben que difícil­ment es podran gua­nyar les gar­ro­fes sobre el tar­tan. El mig­fon­dista d'ori­gen mar­roquí, que no va adqui­rir la naci­o­na­li­tat espa­nyola fins al febrer del 2013, ja fa temps que com­bina els entre­na­ments amb la feina al poli­es­por­tiu de Calonge. El velo­cista bar­ce­loní, gra­duat en ciències de l'acti­vi­tat física i l'esport, com­pa­gina la seva pre­pa­ració amb la direcció i els entre­na­ments de l'Ath­le­tic Bar­ce­lona, un club que amb poc més d'un any d'existència ja ha estat capaç d'acon­se­guir el títol català per equips tant de cros curt com llarg. La situ­ació de Mec­haal i Fra­dera es podria incloure per­fec­ta­ment en una certa revo­lució de nous valors que es va viure fa quinze dies en el cam­pi­o­nat d'Espa­nya en pista coberta dis­pu­tat a Saba­dell. Al vol­tant de l'apa­rició d'aques­tes joves pro­me­ses, el direc­tor tècnic de l'atle­tisme esta­tal, Ramón Cid, feia la següent reflexió: “Els atle­tes que han gua­nyat diners en els últims anys i ara no en tenen es quei­xen, però els nous no es mouen moti­vats per les beques o els patro­ci­nis, sinó, com anti­ga­ment, per roman­ti­cisme, per millo­rar o superar el seu rival. La nova gene­ració, a més, no arriba enve­ri­nada per les dis­pu­tes que va ori­gi­nar l'ope­ració Lle­brer.” No li falta part de raó, però amb aquests argu­ments tam­poc se'ls podran exi­gir grans resul­tats quan arri­bin les prin­ci­pals cites inter­na­ci­o­nals.

Un altre feno­men des­ta­ca­ble en les noves gene­ra­ci­ons és que, per a alguns, l'atle­tisme s'ha con­ver­tit no tant en un objec­tiu, sinó en un mitjà per obrir nous horit­zons. Així, s'entén que diver­sos espor­tis­tes hagin optat per ampliar els estu­dis en uni­ver­si­tats estran­ge­res, on poden com­pa­gi­nar-los amb els entre­na­ments. Aquest seria el cas de velo­cis­tes com Robert Díez, els mig­fon­dis­tes Llo­rens Sales i Zoya Nau­mov, les fon­dis­tes Merit­xell Soler i Anna Quílez, l'espe­ci­a­lista de tan­ques Arnau Erta, la sal­ta­dora de perxa Clara Amat i la llançadora Lídia Gómez, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)