Opinió

El Bilbao Basket com a símptoma

La possible desaparició del Bilbao encén l'alarma
en una ACB obligada a fer canvis

Els malalts de bàsquet vivim una setmana especialment estranya i convulsa. La vaga dels jugadors del Bilbao Basket suposa un fet inèdit, i obre un nou capítol en una temporada que ha posat de manifest la feblesa d'una competició marcada pels problemes econòmics de molts dels seus participants. Vivíem més o menys pendents de la caiguda del Valladolid, un equip sense ànima i la vergonya d'una lliga que no mai l'hauria d'haver admès, i ara resulta que el primer a desaparèixer pot ser el Bilbao, que fins fa pocs mesos aspirava a tot i que ara només espera sobreviure. De res ha servit el suport incondicional dels més de nou mil aficionats que omplien Mirivilla partit rere partit. Ni l'enèsim crit d'auxili a unes institucions lògicament poc disposades a continuar abocant diners a un sac sense fons. En espera del desenllaç, la possible desaparició del Bilbao encén l'alarma en una ACB obligada a reinventar-se si no es vol convertir en una competició residual en el panorama europeu.

La crisi és estructural i, veient com estan anant les coses, hi ha mala peça al teler. El buit de poder en una lliga que no es posa d'acord ni per triar un president és un senyal inequívoc de divisió i una altra conseqüència directa de l'egoisme d'uns clubs gens disposats a deixar de banda els seus interessos particulars i a treballar pel benefici col·lectiu. D'una banda, una minoria d'equips poderosos econòmicament, que tenen el cap centrat en l'Eurolliga i no estan disposats a fer cap concessió que limiti el seu potencial o posi en risc l'actual sistema de llicències A. De l'altra, la resta. Una majoria formada per equips amb més o menys tradició que lluiten diàriament per la seva supervivència i que clamen per un sistema de competició més atractiu per als aficionats i les televisions i més just. Una lliga que faciliti l'accés a la màxima continental dels que s'ho guanyin cada temporada i que penalitzi els que no estiguin disposats a acceptar la decisió de la majoria. Una lliga forta que ajudi, però que també fiscalitzi i eviti situacions límit com les del Valladolid i el Bilbao Basket.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)