Opinió

La cartografia de l'esport mundial

Per acabar l'any, una mostra de la mena de llibres que fan Pirineus enllà i que aquí no hi ha manera. I això que en els darrers anys ha millorat, i molt, l'edició de llibres de temàtica esportiva. Aquest Atlas du sport mondial és una obra en francès que ens ofereix d'una manera molt amena i entenedora, fins i tot i si no domines del tot l'idioma de D'Artagnan, una visió de la globalització del món de l'esport en què vivim. Com el seu nom indica, és un atles. Per tant, la cartografia és el que domina a les planes. El llibre es divideix en sis capítols: L'esport es difon en el món, L'esport: un objectiu geopolític per als estats, El gran mercat mundial de l'esport, Els esportistes: reflex de la mundialització, El futbol, un esport universal i Els mons esportius: del regional al local.

Com que es tracta d'una obra francesa, alguns dels elements que tria i tracta no són els mateixos que faria un autor anglosaxó o un d'aquesta banda dels Pirineus, però la majoria dels temes que tracten són universals. El fet que s'hagi triat el model d'atles evita discursos densos i fa que el llibre sigui de bon pair. Amb un cop d'ull en una mapa ens mostren els canals de difusió de l'esport a l'inici del segle XX, el nivell esportiu dels països, la concentració a Europa de les seus de les federacions internacionals, els territoris que no són estats però que competeixen internacionalment –Catalunya no hi apareix–, les seus olímpiques i dels mundials de futbol, les audiències arreu del món dels Jocs de Pequín, els països amb més positius per dopatge, la presència universal, o no, del futbol, el rugbi o el criquet o la concentració, o no, dels esports de les quatre grans lligues professionals dels Estats Units en uns determinats estats o ciutats. Una obra imprescindible per tenir, en no gaire estona, una visió d'aquest món esportiu globalitzat en el que estem vivint. Només cal conèixer una mica el francès.

ATLAS DU SPORT MONDIAL
Autor:
Pascal Gillon.
Editorial:
Autrement.
Any:
2010.
Pàgines:
80.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)