Criquet
El prestigiós setmanari britànic The Economist ha dedicat un estudi a analitzar, des del punt de vista econòmic, quins són els esports més populars arreu del món. No quins són els més globals o els que comparteixen més països, sinó quins són, si prenem la humanitat com a conjunt, els més seguits. Com era lògic d'esperar, el futbol és el primer esport que hi ha a la llista, però no diríeu pas quin és el segon: el criquet!
El criquet? Sembla impossible, però té una explicació lògica. Una de les bases de l'estudi és saber quants milions d'espectadors el veuen al món per televisió i, en conseqüència, quanta publicitat mou.
Segons les xifres presentades, els Jocs Olímpics són la retransmissió esportiva més seguida amb diferència, amb la copa del món de futbol en segona posició. Després ve la Champions League (futbol també) i... el mundial de criquet. De fet, The Economist recorda que el 2011 la competició esportiva més vista al món va ser la final del campionat de criquet de seleccions nacionals que va enfrontar l'Índia amb Sri Lanka a Bombai.
I ací una de les claus per a entendre l'estudi: concretament l'Índia. I no se sorprenguen, perquè si es compten teleespectadors entre l'Índia i el Pakistan, dos països molt afeccionats al criquet, tenim ni més ni menys que una cinquena part de la població mundial. I amb això les comparacions són simplement impossibles. Als Estats Units, per exemple, la Super Bowl de futbol americà és un partit de visionat gairebé obligatori i universal. Però resulta que la població dels Estats Units és només una quarta part de la de l'Índia.
A Barcelona cada migdia veig xiquets jugant a criquet al darrere del Macba. M'hi fixaré més a partir d'ara, que sé que és un joc tan important.