Opinió

La Copa de Catalunya

El principal problema que afronta la Copa de Catalunya per recuperar el prestigi de principis del segle XX són les limitacions de calendari dels clubs més importants

La Copa de Cata­lu­nya és la màxima com­pe­tició que orga­nitza des del 1984 la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol i té caràcter ofi­cial des del 1989. Ini­ci­al­ment rebia el nom de Copa de la Gene­ra­li­tat i només hi par­ti­ci­pa­ven els clubs cata­lans de ter­cera divisió i alguns de cate­go­ries infe­ri­ors fins que a començament dels noranta s'obrí també als clubs pro­fes­si­o­nals de pri­mera i segona divisió. És una com­pe­tició per eli­mi­natòries amb final a par­tit únic en camp neu­tral que intenta recu­pe­rar el pres­tigi que havia tin­gut la com­pe­tició durant les pri­me­res dècades del segle XX, sobre­tot quan era la com­pe­tició més impor­tant que se cele­brava a l'Estat espa­nyol abans que el 1929 s'iniciés la Lliga espa­nyola de Fut­bol. La dic­ta­dura, però, suprimí tots els cam­pi­o­nats “regi­o­nals” que no es van tor­nar a cele­brar fins la recu­pe­ració de la democràcia. Des de lla­vors s'han cele­brat vint-i-cinc edi­ci­ons i en el pal­marès des­ta­quen nou victòries del FC Bar­ce­lona (una, la pri­mera del 1984, com a Bar­ce­lona Ama­teur), sis del RCD Espa­nyol, dos del Ter­rassa FC, CE Man­resa, CF Llo­ret, CE Europa i Nàstic de Tar­ra­gona i una del Palamós CF, UE Sant Andreu, CD Bla­nes, FC Andorra i CF Bala­guer. Des de la tem­po­rada 2005-2006 també hi ha una edició pels equips feme­nins.

El prin­ci­pal pro­blema que afronta la Copa de Cata­lu­nya per recu­pe­rar el pres­tigi de prin­cipi del segle XX són les limi­ta­ci­ons de calen­dari dels clubs més impor­tants immer­sos durant la tem­po­rada en la lliga espa­nyola, la copa del Rei i, en el cas del FC, en les com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Això obre sovint les por­tes a la victòria de clubs més modes­tos ja que els dos grans (FC Bar­ce­lona i RCD Espa­nyol) acos­tu­men a par­ti­ci­par-hi amb juga­dors suplents o dels fili­als fins que arri­ben –quan arri­ben– a la final. Fins i tot, en aquest cas, com ha succeït aquests any i no és la pri­mera vegada que passa, poden pre­sen­tar-se a la final sense l'equip titu­lar, perquè els seus mem­bres tenen altres com­pro­mi­sos del pri­mer equip, han començat vacan­ces o estan pen­dents de la seva par­ti­ci­pació en com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals amb les selec­ci­ons esta­tals (aquest any el Mun­dial de Fut­bol que se cele­bra al Bra­sil).

Així doncs, en els equips de pri­mera divisió cata­lans la Copa de Cata­lu­nya ocupa el dar­rer lloc entre les seves pri­o­ri­tats. I és una pena que sigui així perquè d'aquesta manera difícil­ment la Copa de Cata­lu­nya podrà recu­pe­rar mai el pres­tigi que havia tin­gut a les pri­me­res dècades del segle XX. Sap greu que sigui així, perquè es tracta de la com­pe­tició més impor­tant del nos­tre país que merei­xe­ria un com­promís més gran dels clubs més impor­tants. Així, a la final del 21 de maig d'enguany el FC Bar­ce­lona hi pre­sentà un equip for­mat per juga­dors del Barça B i juve­nils amb la incrus­tació d'Isaac Cuenca, que sor­tia d'una greu i llarga lesió. I, de retruc, el RCD Espa­nyol va fer el mateix. On eren els juga­dors de casa o for­mats a la Masia? Doncs de vacan­ces o pre­pa­rant-se pels mun­di­als. Es pot enten­dre que davant d'un mun­dial no es pot dema­nar als juga­dors estran­gers que s'arris­quin a caure lesi­o­nats en un par­tit a què no se sen­ten lli­gats sen­ti­men­tal­ment. Però costa més d'enten­dre-ho dels juga­dors de casa, que hau­rien de sen­tir-se una mica més com­pro­me­sos amb una com­pe­tició que és la del seu país. És clar que, en dar­rera instància, la decisió de par­ti­ci­par amb el pri­mer equip cor­res­pon a la direcció tècnica dels clubs i, en dar­rera instància, a les seves direc­ti­ves. I d'ací ve el mal, perquè els pri­mers que no sem­blen tenir cap interès a pres­ti­giar la com­pe­tició són els clubs, que pri­o­rit­zen altres interes­sos per damunt de la Copa de Cata­lu­nya. No anem bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.