Opinió

Retrets

És a dir, que la victòria no només no costaria ni un euro a l'administració, sinó que com més alta fos la prima, més diners en guanyaria

El govern del Brasil no deixa d'encaixar crítiques pel mundial, sublimades ara en un grafit que ha fet la volta al món i en què un nen plora davant un plat en què li han servit per menjar una pilota de futbol. El Brasil, encara un país de misèria i faveles, afronta unes obres tan ambicioses com endarrerides: quan falten pocs dies per inaugurar el torneig encara queden estadis per enllestir. I el cost de les tasques s'ha disparat, tot i que nombroses infraestructures planejades han caigut de l'agenda. Caldrà veure si tot plegat valdrà la pena, però de moment la fórmula, tan barcelonina, d'avançar a cop de gran esdeveniment està al Brasil més que mai sota sospita.

Ara, a aquesta mala maror premundialista, s'hi ha afegit una nova polseguera pecuniariofutbolera, aquesta made in Spain: la dels 720.000 euros de prima que cobrarà cada jugador de la selecció espanyola si guanya el mundial. Una suma escandalosa, immoral, insolidària i més, en paraules d'alguns polítics, opinadors i derivats: perquè la prima –més de 16,5 milions entre tota la plantilla– és molt més alta que la de qualsevol altra selecció; perquè suposa un augment del 20% respecte a la que la roja es va endur a Sud-àfrica i perquè cal tenir en compte la crisi, l'atur, les retallades, els ERO i els desnonats.

Però afinem, o seguim estripant-nos la camisa? Fa quatre anys, quan els jugadors van ingressar 600.000 euros per ser campions del món, pretenien tributar-los a Sud-àfrica, on el fisc se n'hauria quedat el 21%, menys de la meitat que a Espanya, que és on finalment van haver de pagar (si més no, els residents en territori espanyol). Potser per això ara han demanat l'augment. O potser perquè ara són la selecció que té més caixet, la que més ven. En tot cas, la pasta no surt de l'erari públic: la RFEF no rep diners estatals perquè en treu de sobres amb els patrocinadors, i si guanyés al Brasil, rebria, a més, 25 milions de la FIFA. De manera que el que cobrin Xavi, Iniesta, Casillas i companyia per guanyar ens hauria d'escandalitzar tant, o tan poc, com el que hagi facturat Hugh Jackman per l'última pel·lícula d'X-Men, o Jennifer López pel seu videoclip mundialista o qualsevol altre particular sucosament retribuït, perquè a més de donar espectacle dóna beneficis als que posen la pasta, que no som ni vostè ni jo. Amb el benentès, a més, que a diferència de l'home X o la J Lo, que vés a saber on tributen –i dels quals no he sentit retrets perquè cobrin massa–, els rojos pagarien el 52% de la prima a la Hisenda espanyola. És a dir, que la victòria no només no costaria ni un euro a l'administració, sinó que com més alta fos la prima, més diners en guanyaria. Sospito –tot i que tant de bo m'equivoqui– que les crítiques brasileres estan fonamentades, que el desori sembla evident. Però hi ha retrets basats més en l'enveja, els prejudicis, el desconeixement i la demagògia que no pas en els fets crus i durs. I són molt marca Espanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)