Opinió

Pesats amb en Lineker i els alemanys

Dels 68 títols que s'han disputat des del 1990, les seleccions o clubs alemanys n'han guanyat set. Quin percentatge és set de 68?

La victòria de la selecció alemanya sobre Algèria en els vuitens de final del mundial, patint fins al final, ha tornat a ressuscitar aquella frase de Gary Lineker segons la qual “el futbol és un joc en què 22 homes corren rere una pilota durant noranta minuts i al final sempre guanyen els alemanys”. El mes d'abril de l'any passat, després que el Borussia Dortmund eliminés el Màlaga en els quarts de final de la lliga de campions en aquell final de partit inversemblant que tothom recorda encara, vaig fer en aquest mateix espai un article que vaig titular El tòpic sobre l'eficàcia dels alemanys, en què desmuntava, estadística en mà, la veracitat de la frase de l'exdavanter anglès. L'última frase d'aquell article va ser: “Qui serà el següent que tindrà els nassos de recordar la frase de Lineker?”

Doncs ha arribat el mundial, Alemanya està en acció i ha tornat la frase. L'exjugador del Barça va fer aquesta afirmació després de perdre per penals contra Alemanya en les semifinals del mundial del 1990. Es pot entendre que Lineker digués aquella frase en aquell moment de ràbia i frustració i que la seva afirmació fes fortuna quan quatre dies més tard la selecció alemanya va guanyar la final, de penal, contra l'Argentina.

El que és incomprensible és que, 34 anys després, encara hi hagi qui utilitzi aquella frase com si fos una veritat absoluta. Perquè no ho és, ni de bon tros. Perquè des del 1990 fins al 2014 s'han jugat cinc campionats del món, sis Eurocopes, 24 finals de la copa d'Europa o la lliga de campions, 24 finals de la copa de la UEFA o l'Europa League i nou finals de la desapareguda recopa. És a dir, que des que Lineker, Gascoigne i companyia van perdre en els penals contra Matthaus, Klinsmann i companyia, s'han jugat 68 competicions d'àmbit mundial o europeu de seleccions i clubs amb la participació d'equips alemanys. Acceptem que la frase de Lineker no s'havia d'agafar al peu de la lletra i que l'eficàcia alemanya és impossible que sigui del 100%. Quin percentatge d'eficàcia alemanya acceptem, doncs? Un 50%, un 25%, un 10%?

Dels 68 títols que s'han disputat des del 1990, les seleccions o clubs alemanys n'han guanyat set. Quin percentatge és set de 68? La frase de Lineker és història i la va dir al seu moment i en un context determinat, però usar-la ara només es pot entendre que es faci des de la ignorància o el recurs fàcil d'un tòpic. En tota la història, els clubs alemanys han guanyat set finals i n'han perdut nou en la copa d'Europa i en la copa de la UEFA-Europa League, acumulen sis títols i vuit finals perdudes i en la recopa, cinc títols i sis subcampionats. Alemanya ha guanyat tres títols i ha perdut quatre finals en els mundials i ha guanyat tres títols i ha perdut tres finals en les Eurocopes. I els aficionats de la roja que recordin a qui van guanyar en la final de l'Eurocopa del 2008 i en les semifinals del mundial del 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)