Opinió

A foc lent

L'esport d'elit requereix una preparació i dedicació difícil de quadrar amb l'edat adolescent

Mar­tin Ode­ga­ard és un jove noruec de 15 anys que ha estat con­vo­cat per la selecció abso­luta de fut­bol per a un amistós con­tra els Emi­rats Àrabs. Max Vers­tap­pen és un pilot holandès de 16 anys que ja sap que quan en tin­gui 17 es posarà al volant d'un Toro Rosso en el mun­dial de Fórmula 1. Encara no té car­net de con­duir i per poder com­pe­tir neces­si­tarà el permís del seu pare, expi­lot també de F-1. Als Estats Units, les ger­ma­nes Kaytlynn i Heat­her Welsch, de 12 i 10 anys, res­pec­ti­va­ment, sumen ja 160 pro­ves entre tri­at­lons, car­re­res de fons i, fins i tot, alguna marató. Són por­ta­des de revista i tenen minuts en infor­ma­tius i maga­zins. Lucy Li, de només 11 anys, ha par­ti­ci­pat al US Open de golf aquest estiu. No va pas­sar el tall i quan va aca­bar va dema­nar un gelat de maduixa. La pre­co­ci­tat és un fet en l'esport d'elit. Sem­pre hi ha hagut nens pro­digi. Nadia Coma­neci ja va enllu­er­nar el món amb només 14 anys en els Jocs de Mon­treal 76. Pre­ci­sa­ment la gimnàstica artística és dels pocs esports que ha regu­lat una edat mínima per par­ti­ci­par en com­pe­ti­ci­ons abso­lu­tes (16 anys). Cada cas té mati­sos, però l'esport d'elit reque­reix una pre­pa­ració i dedi­cació difícil de qua­drar en edats pre­a­do­les­cents i ado­les­cents. La madu­resa, la res­pon­sa­bi­li­tat, l'esforç, la constància i l'espe­rit crític for­ma­rien part de qual­se­vol recepta d'un espor­tista de nivell. Supor­tar tota aquesta pressió quan no has arri­bat ni a la majo­ria d'edat té el perill que s'acabi con­ver­tint en un efecte de mirall tren­cat. L'equi­li­bri de l'entorn fami­liar té molta raó de ser perquè el nen precoç no s'acabi con­ver­tint en flor d'una dia. L'exten­nista Jen­ni­fer Capri­ati tenia 5 mili­ons de dòlars al seu compte ban­cari quan només tenia 13 anys i encara en paga les con­seqüències. Dige­rir la fama i ser el cen­tre d'atenció tan aviat està a l'abast de pocs. Ara és fàcil recor­dar el seu nom però, de vega­des, les coc­ci­ons sob­ta­des s'aca­ben cre­mant. És qüestió de posar-hi una mica de foc lent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.