L'any sabàtic d'Usain Bolt
Usain Bolt ha segellat el curs atlètic del 2014 literalment com un llampec. Més enllà dels actes promocionals de diversa índole, al velocista jamaicà amb prou feines se l'ha pogut veure en quatre competicions comptades. Amb molèsties en un peu durant bona part de l'any, l'hexacampió olímpic va demanar a la federació jamaicana poder intervenir en els relleus dels Jocs de la Commonwealth, tot i no haver participat en els campionats classificatoris del seu país. Precisament, al Hampden Park de Glasgow es va produir l'esperat debut en unes eliminatòries en què va certificar l'accés del quartet caribeny a la final amb uns discrets 38.99. En la prova definitiva, va evidenciar el seu potencial tancant el relleu victoriós amb un bon registre de 37.58, que suposava un nou rècord de la competició. Posteriorment, va participar en una exhibició de 100 metres en la popular platja de Copacabana, a Rio de Janeiro, l'escenari de la pròxima cita olímpica. Sense gran oposició, va completar el xou amb 10.06. La seva última aparició va ser en el memorial Skolimowska, a Varsòvia, on va competir en un hectòmetre en pista coberta. Bolt també va obtenir la victòria i, a més, amb 9.98 va establir una nova plusmarca mundial en una distància gens habitual en competicions indoor. Després d'aquestes exhibicions, la seva autèntica prova de foc havia de ser al Weltklasse de Zuric, una de les principals cites de la prestigiosa Lliga del Diamant. La seva participació estava confirmada, però el dia abans de la prova el seu entrenador, Glen Mills, va anunciar que Bolt donava la temporada per acabada i que el mes d'octubre reprendria la preparació per al nou curs. El que dèiem, un 2014 vist i no vist, i amb les aparicions comptades per sortir a l'aparador.
En el full de ruta per engrandir la seva llegenda Bolt tenia marcat el 2014 com un any de transició. Sense mundial ni Jocs Olímpics a la vista, el Llampec de Trelawni no tenia grans al·licients per a aquest curs. Ja en les seves etapes de plenitud, quan va establir els estratosfèrics rècords mundials de 100 m (9.58) i 200 m (19.19), especulava que aquest podia ser un bon any per explorar altres vies, com el concurs de salt de llargada i els 400 metres. Arribats en aquest punt, Bolt, amb 28 anys acabats de fer, ha preferit reservar energies per als dos pròxims cursos, en què tindrà l'enorme repte de defensar les triples corones mundials i olímpiques, a Pequín i Rio de Janeiro respectivament, que obrir-se a nous horitzons amb molt a perdre i poc a guanyar. És evident que el velocista jamaicà exhibeix la seva millor versió en les grans cites, quan troba la motivació necessària per accedir a registres impossibles fa només una dècada. Només cal fer un cop d'ull al seu historial per comprovar que totes les seves millors marques s'han assolit amb un títol mundial o olímpic en joc.
Mentre l'home més ràpid del planeta es prenia un any sabàtic, la velocitat mundial tancarà el curs sense haver viscut cap duel de primera fila. Amb el seu company d'entrenaments, Yohan Blake, també fora de joc per culpa d'una lesió, el principal protagonisme ha estat per al veterà velocista nord-americà Justin Gatlin, que s'ha convertit en el gran dominador de la temporada i encapçala el rànquing del curs amb els espectaculars 9.77 de Brussel·les. En desgreuge de Bolt, s'ha dir que durant la primavera va passar per la sala d'operacions per pal·liar les molèsties al peu, però la intervenció es va mantenir durant quatre mesos en secret. En tot cas, el velocista jamaicà té entre cella i cella continuar al cim en els dos pròxims cursos i manté el repte de rebaixar la seva plusmarca en el doble hectòmetre (19.19), la seva distància preferida.