Opinió

Champions: la transmissió més desitjada

La Champions és una competició que va a un horari‘prime time' de debò, a les 20.45 h,
i no a les 22 h. És compatible amb la gent que penca

La Cham­pi­ons 2014/15, que estem vivint des de fa unes set­ma­nes i que cul­mi­narà al mes de maig en la final de Berlín, sig­ni­fi­carà el comiat de TVE i de Canal Plus com a cade­nes host. Si en el cas de la pública esta­tal la cosa té una expli­cació clara, no ho és tant en el cas de la pla­ta­forma de paga­ment.

Els dar­rers dies s'ha con­fir­mat el que ja es donava per fet abans de l'estiu, i és que Atres­me­dia, TV3 i Medi­a­pro han acon­se­guit gua­nyar la sub­hasta que la UEFA fa cada tres tem­po­ra­des per ren­di­bi­lit­zar la seva gallina dels ous d'or. Aquesta sub­hasta, per cert, es fa en dues fases, en la pri­mera de les quals la UEFA va dir a Movis­tar que anava al davant en la plica, però després la com­petència va superar l'oferta de la pla­ta­forma de Telefónica. Recor­dem que Medi­a­set hi té unes acci­ons clau, i que tot apunta que Movis­tar TV adqui­rirà més d'hora que tard Canal Plus. I doncs, per què ha per­dut la lluita?

Fem un flash­back i situem-nos el 1989. L'empresa Dorna va gua­nyar la sub­hasta que la fla­mant LFP havia con­vo­cat –19.100 mili­ons de pes­se­tes per qua­tre tem­po­ra­des–. Dorna es va impo­sar a les ofer­tes de TVE i les cade­nes autonòmiques. Però en ser un broker havia de reven­dre els drets a un bro­ad­cas­ter. TVE, lla­vors en boca de Luis Solana, va dir que la lliga de fut­bol no valia aquells diners i va dei­xar a les autonòmiques (lla­vors TV3, TVG, Euskal Tele­bista i Canal Sur) via lliure. Dorna ho va reven­dre per 19.600 mili­ons de pes­se­tes.

Han pas­sat 25 anys i ara par­lem d'uns altres drets, els de la com­pe­tició que més share aporta, de mit­jana, al marge dels Barça-Madrid, tot i que des que són de paga­ment la cosa ha variat. Antena 3 i La Sexta han gua­nyat gràcies al que es coneix com a “oferta vin­cu­lant”, ali­ant-se amb Gol TV –és a dir, Medi­a­pro– i TV3. La cadena de Lara ha fet el pas cap al fut­bol, veient que Tele­cinco li estava gua­nyant la posició en l'àmbit espor­tiu en els dar­rers temps.

Però els temps con­di­ci­o­nen, s'acaba la Fórmula 1 –dar­rer any– i cal apos­tar fort. TV3 sem­pre ha sabut com arri­bar a acords bene­fi­ci­o­sos i durant aquests dar­rers anys TVE ha estat un bon soci. Però la cor­po­ración està en cai­guda lliure, amb el pre­si­dent dimi­tit, pagant el dèficit pres­su­pos­tari que els va dei­xar la cober­tura dels Jocs Olímpics del 2012 i fent raco­net per pagar els del 2016. Però qui ha actuat aquí d'autèntic tres en un, greix ideal per faci­li­tar les coses que han de rut­llar amb sua­vi­tat, ha estat Medi­a­pro. Un cop més. Ha estat l'espe­rit de Dorna 89 el que ha permès unir Lara, una autonòmica que adoc­trina a favor del sepa­ra­tisme i una pla­ta­forma de paga­ment que molts dona­ven per liqui­dada fa dos dies, que es diu Gol TV.

Les xifres que es mane­guen pel que fa al par­tit en obert par­len de 35 a 40 mili­ons d'euros per part d'Antena 3 i d'uns 5 mili­ons per part de TV3. Del segon par­tit, un Barça o Madrid segur cada jor­nada, no es diu gaire cosa econòmica­ment. I aquí és quan val la pena que fem un cop d'ull a un refe­rent, el Regne Unit. Fa uns mesos, la sub­hasta dels drets va com­mo­ci­o­nar els mit­jans britànics, en aparèixer una oferta estra­tosfèrica de la com­pa­nyia Bri­tish Tele­com (BT), que amb un any escàs de vida, ocu­pant les ins­tal·laci­ons del cen­tre de tele­visió creat per als Jocs del 2012, va pre­sen­tar una oferta de 900 mili­ons de lliu­res per tres anys, és a dir, 1.150 mili­ons d'euros. Per tot. O sigui, uns 350 mili­ons d'euros per tem­po­rada. Tenint en compte que també han adqui­rit la UEFA Lea­gue, posem que la cosa, a la baixa, vol­dria dir que en lloc dels 40 del par­tit en obert a Espa­nya, Gol TV n'hau­ria pagat 200? 175? BT ha fet sal­tar la banca? Pot­ser sí, almenys això és el que diu el grup Sky, que com­par­tia amb ITV la Cham­pi­ons, i que manté l'exclu­siva a Ale­ma­nya. Però cal pen­sar que les pla­ta­for­mes de paga­ment fan uns números dife­rents de les teles gene­ra­lis­tes en obert.

Tor­nant a Espa­nya, aquest és el pri­mer revés que rep Movis­tar TV quant a drets espor­tius des de la seva con­versió. Motos, Fórmula 1 l'any que ve, i de sobte, una pedra a la sabata. Però caldrà espe­rar uns mesos. Gol TV podria deci­dir una jugada estratègica, com ja va fer en el pas­sat, i és reven­dre. O si no, pac­tar amb la pla­ta­forma com­pe­ti­dora per mini­mit­zar danys, per exem­ple, entrar en l'oferta de Movis­tar com a con­tin­guts pre­mium.

Pot­ser vaig massa lluny en les espe­cu­la­ci­ons, pot­ser tot és molt més sen­zill i els gua­nya­dors han sabut pre­pa­rar una pro­posta més atrac­tiva per a la UEFA. Però queda clar que els sis mili­ons d'espec­ta­dors de mit­jana d'un par­tit de Cham­pi­ons dei­xen un gran roma­nent publi­ci­tari a una cadena amb publi­ci­tat, i pro­por­ci­o­nen milers d'abo­nats a una pla­ta­forma de paga­ment. Perquè la Cham­pi­ons és una com­pe­tició que va a un horari prime time de debò (20.45 h), no a les 22 h. S'acaba a un horari com­pa­ti­ble amb la gent que penca l'endemà i ens fa una mica més euro­peus, al cap i a la fi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)