Opinió

Una Champions amb pocs campions

Només en vuit ocasions l'equip que ha estat campió d'Europa havia entrat en la Champions com a campió de la seva lliga

La marca Champions League és una de les marques més potents del món de l'esport, però al mateix temps una de les competicions el nom de la qual respon menys al que és el torneig. La Champions proclama que és una lliga de campions. I si ens ho agafem al peu de la lletra, ni és una lliga pròpiament dita ni tots els equips que la juguen en són, de campions.

La lliga de campions de futbol és l'hereva de la copa d'Europa que es juga des de la temporada 1955/56. En la temporada 1992/93 el torneig va passar a anomenar-se Champions League, encara que tot i el canvi de nom va continuar sent una competició reservada als equips campions de les seves lligues. En la temporada 1997/98 va canviar el format de competició i es va obrir a equips no campions de les seves lligues, en una obertura de futur cap a ser la gran competició que ha acabat sent amb la presència dels millors equips de futbol del continent europeu. El canvi de format, però, no va portar cap canvi de nom i el que s'anomenava lliga de campions es va omplir, com no podia ser de cap altra manera si es volia una competició de nivell, d'equips no campions.

Aquesta temporada, per exemple, dels 77 clubs que han participat en alguna fase de la Champions, 22 no van ser els campions de les seves lligues la temporada passada. I dels 32 equips que estan participant en la fase de lligueta, 17 van ser campions i 15, no.

Des que la lliga de campions es va obrir a més equips de les lligues més potents i, per tant, a més equips que no havien estat campions, s'han disputat 17 edicions del torneig i només en vuit ocasions l'equip que ha estat campió d'Europa havia entrat en la Champions com a campió de la seva lliga. I només en cinc ocasions el subcampió d'Europa era un campió de lliga. I només en una final –justament la primera, la del 1997/98– els dos equips que la van jugar havien estat campions de lliga la temporada anterior.

La temporada passada, la final de Lisboa la van jugar un subcampió de lliga –Real Madrid– i un tercer –Atlético de Madrid–. L'últim campió de lliga que va ser després campió d'Europa va ser el FC Barcelona en la temporada 2010/11. Des de llavors, han estat campions d'Europa tres subcampions de lliga –Chelsea, Bayern i Madrid–. El Barça mateix va guanyar la Champions 2008/09, a la qual havia accedit com a tercer de la lliga 2007/08 i després d'haver jugat una eliminatòria prèvia. El rècord de ser campions venint de més avall el comparteixen el Milan i el Liverpool. Els italians van guanyar la Champions 2002/03 al Juventus després d'haver estat quarts en la lliga italiana –i el Juventus campió– i els anglesos la Champions 2004/05 –en la gran remuntada contra el Milan– després d'haver estat quarts en la Premier. La final 2006/07 –un altre Milan-Liverpool– va enfrontar dos tercers. Una Champions on manen poc els campions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)