No és cap esport
–seus o d'un patrocinador– i prou
Ara fa dos anys, el món es va mig aturar per assistir en directe al salt que l'aventurer austríac de 43 anys Felix Baumgartner va fer des de l'estratosfera, fita que el va convertir en el primer home que era capaç de trencar la barrera del so sense cap ajuda mecànica. Baumgartmer va saltar des d'una altura de 39.068 metres i va arribar a superar els 1.300 quilòmetres per hora en la baixada. Va ser un “espectacle” monòton, entre l'ascens amb el globus, que no s'acabava mai, i un descens en què no sabies ben bé què veies. Però al darrere de tot plegat hi havia un gran patrocinador, Red Bull, i ens ho vam empassar.
El cap de setmana passat, el rècord de Baumgartner va passar a la història. El vicepresident de Google, el nord-americà Alan Eustace, de 57 anys, va saltar des de dos quilòmetres més amunt (41.150 metres) del que ho havia fet l'austríac. Quanta gent es va assabentar del salt d'Eustace? Només The New York Times va oferir imatges del salt. Tot i ser un alt executiu d'una gran multinacional, el salt no va ser ofert arreu del món, tot i que Google s'hi va oferir.
En termes esportius –si és que es pot dir així–, Eustace és millor que Baumgartner, però la glòria de l'austríac no la tindrà el nord-americà. Quina és la diferència? Que un ens el vam trobar fins a la sopa i l'altre ho ha volgut fer discretament. El que no surt per la televisió no existeix i hi ha coses que ens ofereix la televisió que sobredimensionem només perquè tenen molt de seguiment.
Ni el salt de Baumgartner ni el d'Eustace considero que hagin estat activitats esportives. Si més no, de la manera que em sembla que s'hauria de veure l'esport. La història de l'esport està plena de gestes que la immensa majoria dels mortals no farem mai. Però tothom que corre una marató està fent el que va fer Abebe Bikila fa un munt d'anys i qui juga a futbol no serà mai Messi, però fa el mateix que ell. La majoria no arribarem mai a ser Michael Jordan ni Eddy Merckx, però podem jugar a bàsquet o practicar el ciclisme. Com van fer ells.
Qui pot imitar Baumgartner o Eustace? Algú amb molts i molts diners –seus o dels patrocinadors–. I prou. No és una fita universal. No està a l'abast de la gent. T'ho pots mirar amb admiració, amb incredulitat o com vulguis. No sé si és ciència, aventura o espectacle, però el que sí que sé és que, des del meu punt de vista, no és un esport.