Opinió

Catalunya i el rugbi romanès

El rugbi sempre va un pas endavant de la resta dels esports, també en aquest tema

Ara que parlem tot sovint de com seria una Catalunya independent en l'àmbit esportiu, la magnífica gestió feta en els últims anys pel rugbi de Romania pot esdevenir un mirall d'allò més interessant per al nostre país.

Catalunya haurà de fer camí en les competicions internacionals en totes les disciplines esportives. En el cas del rugbi, però, el compromís serà major, perquè caldrà un esforç titànic per tornar a ocupar el lloc que per història correspon al Principat. La Federació Catalana va ser membre fundadora de la internacional, el 1934, i la pilota ovalada va ser extraordinàriament popular al nostre país (un Catalunya-Itàlia als anys trenta va reunir 25.000 espectadors a les Corts) fins que el triomf feixista del 1939 va estroncar una progressió magnífica.

És evident que avui en dia el rugbi català està a anys llum del nivells de les grans potències europees d'aquest esport, però hi ha exemples que obren la porta a l'esperança que en pocs anys es pugui fer un salt endavant important. Un d'ells és el de Romania. Durant els darrers anys, ha rebut assistència tècnica i econòmica de la IRB i avui pot exhibir amb orgull la classificació per al mundial de l'especialitat que se celebrarà l'any vinent a Anglaterra. El rugbi sempre va un pas per endavant de la resta dels esports, també en aquests temes. Conscients que els febles clubs romanesos ho tindrien molt magre per competir a Europa, es van empescar una solució imaginativa que pot servir d'exemple per al futur del rugbi català en un estat independent. Van crear els Llops de Bucarest, un combinat que es forma cada any amb els millors jugadors de cada club romanès per ocupar la plaça que toca al país en la màxima competició europea. Així, els jugadors romanesos s'han foguejat i han guanyat experiència contra els grans del rugbi continental, i han aconseguit un nivell competitiu impensable fa una dècada. Enguany han derrotat, per exemple, la selecció canadenca i la de Tonga, i van aconseguir una plaça per al mundial. Catalunya podria ser la següent Romania del rugbi europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)