Opinió

La USAP acaba l'any esperançada

El Narbona és un mirall del malson que persegueix la USAP des del seu descens

El 2014 ha estat sense dubtes l'annus horribilis de la llarga història de la USAP de Perpinyà, el club de rugbi més important del país per trajectòria i per palmarès (set vegades campió de França i finalista de la copa d'Europa). Des de la seva arribada a la primera divisió gal·la, l'any 1911, els catalans han perdut per primera vegada la categoria. Aquest 2014, però, els pitjors pronòstics es van complir i el malson es va fer realitat.

De seguida, un fantasma va omplir les grades de l'estadi Aimé Giral: la maledicció de tants equips del sud de França que, en baixar a segona divisió, mai no han tornat a primera, o han passat 10, 15 o 20 anys de travessa pel desert. L'espiral negativa és molt clara: amb la pèrdua de la categoria, marxen els patrocinadors, i amb menys pressupost també marxen els bons jugadors, i cada cop és més difícil mantenir la competitivitat. Un dels millors exemples d'aquesta maledicció és un veí de la USAP, el Racing Club Narbona Mediterrani. De fet, els partits USAP- RCNM eren un dels derbis més interessants del Top 14 francès. Com la USAP, el Narbona és un club centenari, ple d'història. Bicampió de França i finalista europeu, mai no havia baixat a segona divisió. Mai, fins a l'any 2007, justament l'any del seu centenari. Després de 100 anys jugant en la màxima categoria, va descendir, i encara malda per tornar al Top 14, enfonsat a la cua de la classificació de la segona divisió.

La USAP conviu amb aquest fantasma des de l'inici del campionat ProD2. La primera part de l'any, el joc de l'equip i els resultats no alimentaven l'esperança; per això, la recuperació del derbi USAP-Narbona, que es va disputar dissabte proppassat a l'Aimé Giral, era esperat com un partit talismà pels catalans. No és casual que es venguessin 12.000 entrades només a Perpinyà, tot un rècord des del descens a segona. La USAP va oferir un bon joc i va aconseguir un triomf inapel·lable amb bonus ofensiu inclòs, per 38 a 12. Amb aquest resultat, els catalans acaben l'any tercers, i les esperances d'aconseguir l'efecte rebot a primera són ben vives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)