Ara sí, eleccions
Fa just dues setmanes, en aquesta mateixa secció, reclamava que es convoquessin urgentment eleccions a Catalunya. Algú es preguntarà com és que parlava de política en un diari d'esports. Per a aquells que no ho van llegir, m'explico. El meu argument es basava en què uns nous comicis servirien per portar Catalunya cap a la independència i que les estructures d'estat, incloent-hi les esportives, assolirien el seu punt culminant. En aquest àmbit hi hauria el de les seleccions nacionals, que fa massa temps que juguen costellades, com l'última a Bilbao, i que ja és hora que facin un pas definitiu cap a l'oficialitat i la possibilitat de poder disputar mundials. La manera de fer-ho és a través del procés de transició nacional que es viu al país.
En quinze dies han canviat tant les coses que no només s'han convocat comicis a Catalunya –el 27 de setembre del 2015–, sinó que a can Barça també s'ha anunciat que els socis passaran per les urnes. Encara no hi ha data, però s'especula que podria ser a l'estiu, per evitar que la campanya interfereixi en el curs esportiu. Per tant, ara sí que ho podem dir ben clar i alt. El 2015 serà l'any de les eleccions, a Catalunya i a can Barça, però també hi haurà dues cites electorals més importants: els comicis locals, el 24 de maig, i els espanyols, que encara s'han de convocar però que, si no s'avancen, seran a finals d'any. Per tant, com deia Pep Guardiola, cordeu-vos els cinturons.
La cita electoral blaugrana, però, se celebrarà enmig d'un clima d'anormalitat. Per primer cop, els candidats no podran presentar com a avals grans fitxatges ni grans noms perquè la sanció al Barça impedeix incorporar jugadors. No serà, per tant, una campanya de fitxatges mediàtics ni de picabaralles per aquest o aquell, sinó que serà una campanya en què, més que mai, s'ha de debatre el model del club. De moment, Josep Maria Bartomeu ja ha anunciat que es presentarà –no es pot dir que aspirarà a la reelecció, perquè ell, com a tal, no va ser escollit president– i també segur que farà el pas Agustí Benedito.
A hores d'ara, el dubte seria l'expresident del Barça, Joan Laporta, que fins ara no ha volgut confirmar públicament que es presentarà. Tot i això, si no hi ha un daltabaix descomunal, Laporta competirà en la cursa per a la presidència. En aquest sentit, fonts molt pròximes al seu entorn ja ho donen per fet i ja treballen per tal de configurar una candidatura de pes que, en paraules seves, “recuperi l'esplendor del passat del Barça”. En aquest cas no es descarta que Laporta vulgui recuperar Cruyff i persones properes al crac holandès.
Una dura cursa
Segons les últimes enquestes, Laporta seria el principal favorit i el mateix Benedito ha reconegut que l'expresident seria el rival a batre. Per tant, Bartomeu i l'herència rosellista quedarien en un segon pla. Però l'escenari pot canviar en qüestió de setmanes, i s'haurà de veure com evolucionen els uns i els altres.
Tothom té clar que seran unes eleccions molt dures, sobretot si es presenta Joan Laporta, perquè sortiran els odis i rancors entre els dos bàndols i els draps bruts també apareixeran per tot arreu. Per tant, l'únic que es pot demanar és que aquest debat no sigui el més important durant la campanya i que es parli, com deia abans, sobre com és i com serà el club i quin és el millor model esportiu, econòmic i social.