Opinió

Claus de la nova venda de drets (una teoria)

El futur sembla decidit.
Les grans companyies de telefonia poden fer més rendible
el negoci d'emetre futbol

S'ima­gi­nen el Real Madrid i el Barça, afron­tant un retrocés de 30 mili­ons d'euros en el seu pres­su­post? És a dir, trac­tant de bus­car aquests ingres­sos en una altra par­tida, ja sigui en ticke­ting, mar­xan­datge o atípics? Si pros­pera la idea que tracta d'impo­sar la LFP, que acos­ta­ria la lliga espa­nyola a les altres com­pe­ti­ci­ons con­ti­nen­tals, aquesta situ­ació es podria per­fec­ta­ment donar… lle­vat que els dos grans tin­guin una carta ama­gada.

Per enten­dre-ho millor, hem de fer un cop d'ull a les quan­ti­tats que la tele­visió reporta als equips de fut­bol arreu del Vell Con­ti­nent. En la Pre­mier, en què la quan­ti­tat glo­bal és supe­rior a la resta de països –al vol­tant dels 1.500 mili­ons d'euros per any–, els que més obte­nen pels drets, el Liver­pool, el City i el Chel­sea, reben entre 117 i 112 mili­ons l'any. I de la tem­po­rada 2013/14, el més mal clas­si­fi­cat, el Car­diff, en va obte­nir més de 60. En la lliga espa­nyola, l'Alme­ria, amb 18, queda molt lluny del con­junt gal·lès, però encara a més distància rela­tiva dels 140 que els blancs i els blau­grana tenen garan­tits de sor­tida.

I és que a Angla­terra, però també a Ale­ma­nya –on el Bayern remunta posi­ci­ons perquè és dels que més obté en els drets de la Cham­pi­ons, tot i rebre no més de 64 mili­ons–, el sis­tema de repar­ti­ment pre­veu diver­ses vari­a­bles, de les quals, la clas­si­fi­cació final és tan sols una boni­fi­cació. És per això que ara mateix, al secre­tari d'estat per a l'esport, Miguel Car­de­nal, li tre­mo­len les cames, perquè està rebent al cla­tell un alè impa­ra­ble que demana més igual­tat per tal de fer més just el fut­bol espa­nyol. Però la qüestió és com els dos grans es deuen haver blin­dat ja, arri­bats a aquest punt.

En el nou repar­ti­ment que es pro­posa, es mar­quen una sèrie de can­vis que farien que els equips més humils aug­men­tes­sin els ingres­sos subs­tan­ci­al­ment, però al final, s'intro­du­eix un con­cepte que aca­barà fent que els dos grans tor­nin a tenir garan­tits els 150 mili­ons anu­als, per la part pro­por­ci­o­nal que tin­dran en la quan­ti­tat que s'obtin­gui de la comer­ci­a­lit­zació que es fa dels drets de venda fora d'Espa­nya, ara mateix molt lluny del que acon­se­gueix la Pre­mier. El fet és que la guerra per­ma­nent d'Audi­o­vi­sual Sport amb Prisa, pri­mer, de Canal Plus amb Medi­a­pro, més tard, ha anat alen­tit la pos­si­bi­li­tat de gua­nyar quota fora, perquè era gai­rebé impos­si­ble asseure els liti­gants en una taula. Ara sem­bla que la guerra s'ha aca­bat amb la decisió del Suprem, que reco­neix que Medi­a­pro deu només 32 i no 320 mili­ons a Prisa, la qual cosa suposa el cop de gràcia a l'imperi de Cebrián i una nova època en la qual Telefónica –que s'aca­barà que­dant el Plus– i Medi­a­pro s'han de repar­tir com a bons ger­mans les tas­ques. I Medi­a­pro, que ara mateix, acaba el con­tracte de llo­guer de la seva pan­ta­lla a la TDT, ha de pen­sar ràpida­ment si vol man­te­nir Gol TV i Canal Plus i Telefónica, com ja passa a Angla­terra, on Bri­tish Tele­com ha acon­se­guit el fut­bol a par­tir de la tem­po­rada 2015/16 tren­cant tots els pronòstics i aug­men­tant sig­ni­fi­ca­ti­va­ment la quan­ti­tat que fins ara movien BSKY i ITV.

El futur sem­bla deci­dit. Les grans com­pa­nyies de tele­fo­nia poden fer més ren­di­ble el negoci d'eme­tre fut­bol, ja que vin­cu­len les seves ofer­tes a un paquet en què hi ha ADSL i telèfon mòbil… És la tàctica del futur i, per això, Movis­tar, al seu moment, es va ado­nar que calia anar per aquí. I Medi­a­pro és un dels millors en el seu ram, és a dir, en la inter­me­di­ació, en la com­pra de drets. I la bona sin­to­nia amb la LFP de Tebas per­me­tria aquesta solució salomònica.

Alguns em diran, lla­vors, per què Medi­a­pro s'acaba de llançar a la com­pra de la Cham­pi­ons, com si el que pre­tengués fos revi­far la seva pla­ta­forma de paga­ment. Aquí la clau va ser una ope­ració con­junta molt ben ela­bo­rada, en què Antena 3 i TV3 entra­ven en el par­tit en obert, i la cadena de Pla­neta es delia per donar un dis­gust a Tele­cinco. I no obli­dem que Medi­a­set és ara mateix soci refe­ren­cial en els pro­jec­tes de recon­versió de Canal Plus.

La con­clusió de l'anàlisi d'aquest arti­cle ens porta a pen­sar que, en breu, el nou repar­ti­ment serà un fet. Que els cuers de la taula de pri­mera, com els equips de segona que es podrien endur més diners, un 10% del total, pas­sa­ran dels 25 mili­ons anu­als, perquè el con­cepte de mèrits històrics és poc objec­tiu. L'altra part arriba de bra­cet del con­cepte de clas­si­fi­cació del cam­pi­o­nat ante­rior, i això pot fer més interes­sant encara que un equip, un cop ja sal­vat o en terra de ningú, es plan­tegi incen­ti­var el joc per obte­nir-ne ren­di­ment directe. I que, ara mateix, el Barça i el Real Madrid, que han nego­ciat la tem­po­rada que ve amb Medi­a­pro, que ha sig­nat els blancs, i amb Telefónica i Medi­a­pro, els blau­grana, han d'haver resolt el tema del seu ingrés. I que el total del que reben entre la lliga i la Cham­pi­ons, els per­meti seguir al cap­da­vant de tot el con­ti­nent pel que fa a diners obtin­guts per tele­visió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.