La prèvia del mundial de rugbi
Enguany podem considerar el torneig de les Sis Nacions com una prèvia del mundial de rugbi que es disputarà a Anglaterra i Gal·les el proper mes de setembre. Sense anar més lluny, el partit inaugural de divendres passat —casualment entre Gal·les i Anglaterra— es repetirà el dissabte 26 de setembre, perquè les dues nacions britàniques coincidiran en el mateix grup A del mundial. La derrota gal·lesa per 16 a 21 a Cardiff ha provocat un petit terratrèmol. Anglaterra no es pot permetre una altra cosa que no sigui guanyar la copa del món que es jugarà a casa seva, i en aquesta prèvia del Sis Nacions ha deixat clar amb autoritat que pensa posar tota la carn a la graella. Té molts jugadors joves i es va presentar a Cardiff amb moltes baixes, per la qual cosa molts presagiaven una derrota contundent. Tanmateix, va plantar cara, sobretot en la segona part, en què va aconseguir desllorigar el plantejament gal·lès.
El torneig de les Sis Nacions sempre ha tingut més prestigi que el mundial de rugbi, potser perquè les seleccions europees sempre s'han mirat l'altre hemisferi amb aires de superioritat. Amb l'excepció dels All Blacks, pocs països podien plantar cara als grans del rugbi, per la qual cosa el mundial era una mena de Sis Nacions + Nova Zelanda, amb una colla de seleccions de segon nivell que feien nosa.
Les coses han canviat, però. L'evolució del rugbi d'ençà de l'inici de l'era del professionalisme i una gestió molt treballada de les federacions durant molt de temps fan pensar que el mundial del 2015 serà memorable. Hi ha unes quantes seleccions que ja poden parlar d'igual a igual qualsevol. Per descomptat, Austràlia i Sud-àfrica, que ja fa temps que són primeres espases, però també una Itàlia que ja és major d'edat (dissabte passat, Escòcia va haver de suar de valent per guanyar a Roma) i una Argentina que ha acceptat amb determinació el guiatge de la federació internacional i pot brandar l'experiència del Rugby Championship, l'equivalent al Sis Nacions de l'hemisferi sud. També les petites nacions d'Oceania i d'emergents com Georgia i Romania estan en condicions de plantar cara a qualsevol.
Ens espera, doncs, possiblement el mundial de rugbi més competitiu que mai no hem vist, i a més, al costat de casa. Mentre no arriba el setembre, el que hem de fer és gaudir amb aquesta prèvia meravellosa que és el Sis Nacions. Dels partits que ens esperen el cap de setmana que ve, permeteu-me que us recomani l'IrlandaFrança de dissabte. No només perquè serà sense cap dubte un partidàs, sinó per una curiositat inèdita: els dos equips comptaran amb catalans a les seves files, concretament un en cada banda. Guillem Guirado, nascut a Ceret, segurament tornarà a ser titular amb la selecció gal·la, i el barceloní Jordi Murphy ho farà amb el combinat maragda.
Notícies
Diumenge,17 novembre 2024