Opinió

Full de ruta

Expressades les realitats, glossem la necessitat de matisos. La nau rutlla, però res d'eufòria

Ves per on, al final resultarà que Luis Enrique disposava d'un full de ruta ben traçat. I no té res a veure amb el cabàs de Còrdova, aquest rodó 0-8. El cas és que l'equip arriba a la recta final mostrant la millor cara de l'any, l'objectiu que qualsevol es plantejaria arribats al maig. Pel camí lloàvem l'estratègia i el to físic, de la mateixa manera que no vèiem clara l'excessiva dependència dels cromos ni aquella manera de plantejar partits d'absolut desgast. I ara, matx a matx, s'arrodoneix un estil pràctic, efectiu i vistós a partir de la voluntat de recuperar ràpidament la pilota a pocs metres de la porteria rival, fer-la córrer a gran velocitat i aprofitar el talent tècnic de tan bons especialistes. Diríem que sembla una evolució coherent i original del model d'èxit, una altra manera de signar victòries agradable de reconèixer, que segueix l'exigent patró i tarannà del paladar culer. Expressades les realitats, glossem la necessitat de matisos. La nau rutlla, però res d'eufòria.

Aquests dies, per exemple, recordàvem aquell Waterloo a Còrdova del 72, quan un gol de penal marcat per Fermín, un jugador cedit pel Madrid, va negar l'enèsima ambició d'aconseguir la lliga entre victimisme, manca d'esma i un munt d'excuses de mal pagador, incloent-hi desastroses actuacions arbitrals. Precisament, dimecres arriba un referent que va ajudar a superar col·lectivament aquesta enorme xacra, tants anys arrossegada. Quan treballes, no cal escudar-se en res per justificar derrotes. Així ho deia Guardiola i així ho continua mantenint al capdavant d'un Bayern desmuntat. Pep és un mite, un dels nostres, i no mereix més que reconeixement, tot i que els seus adversaris interns de tota la vida continuïn entestats a matxucar-lo, a negar-li el pa i la sal. Són així de mediocres. Tant, que volen negar l'evidència. Serà una eliminatòria fantàstica de semifinals en la qual el Barça és favorit per mèrits propis i desgràcies bavareses. Si el vent continua bufant a favor i els futbolistes es concentren en la feina i demostren ambició, queda temps per avaluar allò que resulta corregible, com ara la manca de mà esquerra amb la plantilla i la premsa d'un Luis Enrique excel·lent en altres camps.

El futbol pinta el panorama en blanc i negre, intenses les dues antítesis cromàtiques si parlem del Barça. O de rosa, com Bartomeu aprofita per remarcar mentre es penja medalles que no li corresponen. El club, amb aquesta directiva, viu un mal moment. És l'equip el que aguanta avui la institució i genera esperances al seguidor, no confonguem naps amb cols ni pretenguem apuntar-nos èxits allà on han sembrat diverses varietats de desastres. El mèrit, de qui el treballa, de qui excel·leix. De Messi i els nois, de la bona feina feta pel cos tècnic. Matisos, sempre els matisos per fugir d'extrems i saber qui és qui, qui ho fa a satisfacció, qui ha rendit, qui ha sabut idear un full de ruta ambiciós. Serà Messi, Luis Enrique, Guardiola abans o seran d'altres. I és bo que el culer gaudeixi i miri amb confiança i motivació la resta de calendari en tres competicions. Seria un suïcidi pretendre la desfeta, renunciar als somnis, negar-ho tot només per una directiva que no sap estar a l'altura. Per això hi haurà eleccions. I, per primer cop, potser és moment de no tocar l'equip i canviar la gestió. Independentment de si assolim el triplet o si ens quedem amb un pam de nas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)