Opinió

El circuit de Barcelona

Les marques Catalunya i Barcelona estan obligades a conviure, però avui una es menja l'altra

Aquest cap de set­mana se cele­bra el Gran Premi d'Espa­nya de fórmula 1 a Mont­meló. La F-1 és la prin­ci­pal acti­vi­tat que acull el Cir­cuit de Bar­ce­lona-Cata­lu­nya, que tot i la crisi espera que generi 330 mili­ons d'euros d'ingres­sos. Des de fa 25 anys Mont­meló acull aquest esde­ve­ni­ment inin­ter­rom­pu­da­ment, una fita que con­so­lida la cita cata­lana com un clàssic entre els amants del motor.

En un repor­tatge escrit per un diari digi­tal, el pre­si­dent del Cir­cuit, Vicenç Agui­lera, asse­gu­rava que, per si sola, la F-1 no és ren­di­ble per al Cir­cuit. Però, en tot cas, sí que reco­nei­xia que ho és per a Cata­lu­nya, Bar­ce­lona i el Vallès. Aquest és el gran lle­gat d'un esde­ve­ni­ment d'aques­tes carac­terísti­ques: la capa­ci­tat de dina­mit­zar econòmica­ment el ter­ri­tori, de gene­rar-li marca a llarg ter­mini, més enllà dels ingres­sos d'explo­tació direc­tes que genera.

Sobre­tot, en l'aspecte micro, el Cir­cuit ha posat el poble de Mont­meló al mapa; ha asso­ciat el ter­ri­tori amb l'olor de ben­zina. Però, en l'aspecte macro, actu­al­ment passa una cosa al revés: expli­cava el mateix digi­tal que el Cir­cuit s'ha bene­fi­ciat de l'atracció de la marca Bar­ce­lona per poder fre­nar la cai­guda de ven­des que tenia, des del 2013. De fet, des d'aquell any, el Cir­cuit ja es diu Cir­cuit Bar­ce­lona-Cata­lu­nya.

Des­gra­ci­a­da­ment, aquest fet posa de mani­fest el con­sens que hi ha entre bona part dels experts en mar­ques de ter­ri­tori que, ara com ara, la marca Cata­lu­nya és ine­xis­tent, o si més no inci­pi­ent. És la ciu­tat de Bar­ce­lona, i la seva posició pri­vi­le­gi­ada en el mapa glo­bal d'atrac­tius turístics i d'inversió, la que acaba de posi­ci­o­nar també el Cir­cuit entre l'ima­gi­nari col·lec­tiu de patro­ci­na­dors, espec­ta­dors i espor­tis­tes. Una marca que, espor­ti­va­ment par­lant, beu de lle­gats com els Jocs Olímpics del 92 i els èxits del FC Bar­ce­lona, tots dos cone­guts mun­di­al­ment. És evi­dent que, en un futur, la marca Bar­ce­lona i la marca Cata­lu­nya estan obli­ga­des a con­viure, però avui una es menja l'altra sense con­tem­pla­ci­ons en la ment dels turis­tes i inver­sors.

Geo­política­ment par­lant, Cata­lu­nya és un país petit amb una grandíssima capi­tal i, per a la glo­ba­li­tat del seu ter­ri­tori (per als que viuen a comar­ques), això té molts avan­tat­ges, però també alguns incon­ve­ni­ents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)