Opinió

Seixanta-set dies abans del mundial de rugbi

Les vint seleccions més potents del planeta
es veuran
les cares a Anglaterra

Tant si us agrada o no el rugbi, d'aquí a poc més de dos mesos comença un esdeveniment esportiu de primera magnitud que no us podeu perdre: el mundial de rugbi 2015 es disputarà a la terra natal d'aquest esport: Anglaterra. Les vint seleccions més potents del planeta es veuran les cares davant de les aficions més apassionades del món.

A diferència del futbol, la història de la copa del món és relativament recent. La primera edició es va disputar l'any 1987. Potser per això encara tenen més fama i desperten més expectació tornejos regionals com el Sis Nacions i el seu equivalent a l'hemisferi sud, el Rugby Championship. El rugbi és un esport que va resistir fins fa poc temps a la professionalització i mercantilització que caracteritza totes les grans disciplines esportives. Alguns països com l'Argentina van resistir encara més temps, i van disputar les primeres edicions de la copa del món amb jugadors amateurs fent front a grans estrelles professionals.

Paradoxalment, tot i les resistències inicials, el rugbi ha recorregut el camí de la professionalització amb rapidesa i convenciment. Avui genera milions en drets televisius i gestiona amb intel·ligència els límits pressupostaris i de nòmines de les grans figures de l'esport. Ha introduït canvis molt ben pensats per mantenir i aprofundir en la competitivitat i espectacularitat del joc. A més, ha adoptat amb entusiasme tots els avenços tecnològics que ajuden i simplifiquen la feina dels àrbitres. Tot plegat, sumat als valors tradicionals de companyonia i cavallerositat del rugbi, faran molt llargs els seixanta-set dies que manquen fins a la cerimònia inaugural a l'estadi de Twickenham, que iniciaran les sis setmanes més apassionants de l'any.

A banda dels all blacks, els pumes, els wallabies, les quatre home nations britàniques i altres grans seleccions nacionals, aquest mundial marca el retorn del teros uruguaians, que només han jugat dos mundials en tota la seva història. És una demostració més que la demografia té poc a veure amb la potència esportiva d'un país. L'Uruguai té poc més de 3 milions d'habitants. A Nova Zelanda són 4,5 milions; a Irlanda, 6 milions; Fiji no arriba al milió d'habitants; Samoa en té menys de 200.000, i Tonga poc més de 100.000! Ja veieu per on vaig. Catalunya té tot el potencial per esdevenir un actor rellevant del rugbi europeu i mundial.

Mentre no arriba el moment de reclamar el lloc que correspon a Catalunya com a membre fundador del rugbi europeu, us recomano de tot cor que gaudiu a la tele o al pub irlandès més proper dels partits preparatoris de la copa del món, que comencen a partir de l'1 d'agost i s'estendran fins a la primera setmana de setembre. I a partir del 18 de setembre i fins al 31 d'octubre, si la butxaca us ho permet, cap a Anglaterra falta gent!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)