Opinió

La gestió de l'error

Desterrar la por de l'errada és clau perquè els joves esportistes tinguin tranquil·litat per expressar el seu potencial

La con­fiança és un ele­ment bàsic per afron­tar qual­se­vol repte per­so­nal o col·lec­tiu. Inci­dir en la gestió cor­recta dels errors, de les emo­ci­ons, de la pressió, saber com afron­tar ade­qua­da­ment la res­pon­sa­bi­li­tat són aspec­tes fona­men­tals a l'hora d'enca­rar un procés d'apre­nen­tatge i deter­mi­nen la con­so­li­dació ade­quada dels con­tin­guts. Com ho és també avançar cap a pro­ces­sos cada cop més per­so­na­lit­zats per selec­ci­o­nar cor­rec­ta­ment l'estil de direcció i la comu­ni­cació sem­pre pen­sant en el màxim bene­fici per al recep­tor. Perquè no cal trac­tar tot­hom igual (res­pecte a la diver­si­tat), però sí garan­tir-los les matei­xes opor­tu­ni­tats (res­pecte a la igual­tat). Aquesta màxima val per a tots els pro­ces­sos for­ma­tius, també els que van lli­gats a les diver­ses acti­vi­tats espor­ti­ves.

Hi ha múlti­ples intents d'aco­tar una defi­nició per al fut­bol, però una de les que ha fet més o menys for­tuna sin­te­titza la importància de tots els fac­tors enu­me­rats fins ara: “El fut­bol és un estat d'ànim.” I la base d'aquest estat d'ànim té com a pilar uns nivells ade­quats d'auto­es­tima, la qual cosa ens porta a la clau de tot l'entre­mat: la capa­ci­tat dels for­ma­dors per tenir el grau de tolerància ade­quat, en funció de l'edat i de les exigències dels espor­tis­tes. Pri­mer, perquè uns mar­ges gene­ro­sos de tolerància per­me­ten als joves juga­dors gau­dir d'un nivell d'explo­ració prou ampli per poder expe­ri­men­tar per ells matei­xos les con­seqüències i alhora el valor pedagògic de les erra­des. Si els edu­ca­dors limi­ten molt el marge d'acció, anti­ci­pen solu­ci­ons, coar­ten la cre­a­ti­vi­tat o nega­ti­vit­zen i estig­ma­tit­zen l'error poden aparèixer inse­gu­re­tats i inhi­bició. El tre­ball per des­ter­rar la por de l'errada és molt impor­tant per per­me­tre la pro­gressió dels espor­tis­tes i que tin­guin el plus de tran­quil·litat i sere­nor neces­sari per atre­vir-se a expres­sar la seva per­so­na­li­tat, la seva cre­a­ti­vi­tat. En els esports d'equip, a més, també s'ha de tro­bar l'equi­li­bri entre el jo i el nosal­tres. En aquests esports és deci­siu ofe­rir les eines per iden­ti­fi­car qui­nes són les qua­li­tats i els recur­sos que té cada juga­dor i mos­trar de quina manera es com­ple­men­ten, com es com­bi­nen millor en bene­fici de l'equip.

Tota aquesta feina, però, no només recau en els for­ma­dors, sinó que també ha de tenir com a pro­ta­go­nis­tes actius l'entorn dels nos­tres joves i cadas­cun d'aquests pro­ta­go­nis­tes hi juga un paper deter­mi­nat, des de l'àmbit fami­liar fins als mit­jans de comu­ni­cació, pas­sant per les acti­tuds dels afi­ci­o­nats que assis­teix als esde­ve­ni­ments espor­tius o un prisma mar­ca­da­ment pedagògic en els àrbi­tres, espe­ci­al­ment en els de cate­go­ries infe­ri­ors.

Si s'acon­se­guei­xen assen­tar aques­tes bases d'auto­es­tima i con­fiança en els pro­pis recur­sos dels joves espor­tis­tes, no només millo­ra­ran el seu ren­di­ment, sinó que sabran ges­ti­o­nar les der­ro­tes i recon­duir-les no cap a la frus­tració sinó com un ele­ment moti­va­dor més per millo­rar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)