Opinió

Una mica de justícia poètica

No em podia creure que a la Unió Soviètica no hi hagués un pla de dopatge en l'esport similar al que hi havia a la RDA

He de reconèixer que estic seguint l'escàndol de dopatge que sac­seja l'atle­tisme rus amb un mig som­riure. La veri­tat, veig en tot ple­gat fins i tot allò que s'ano­mena justícia poètica. Ja he dei­xat constància escrita en diver­ses oca­si­ons que durant la meva etapa d'atleta en la dècada dels setanta, vaig ser admi­ra­dor dels tri­omfs dels atle­tes de la petita i extinta República Democràtica Ale­ma­nya (RDA). També he expli­cat en aquest mateix diari la indig­nació i la frus­tració en què es va trans­for­mar aque­lla admi­ració quan vam saber que l'esport de la RDA era una gran farsa basada en un dopatge d'estat sis­temàtic dels seus espor­tis­tes. I també he dei­xat constància escrita que sem­pre he con­si­de­rat que si tots els països de l'Europa de l'est no podien ni dir bon dia sense que el gran pare soviètic els donés permís, no em podia creure que a la Unió Soviètica no hi hagués un pla de dopatge en l'esport simi­lar al que hi havia a la RDA. Més encara quan les atle­tes i les neda­do­res de la RDA –bàsica­ment– der­ro­ta­ven tot sovint les seves rivals soviètiques.

Per als que no ho sàpiguen o no ho recor­din, l'esport va ser, durant la guerra freda, una de les mane­res que la URSS i els seus satèl·lits van fer ser­vir per demos­trar que el seu model de soci­e­tat soci­a­lista era millor que el de la capi­ta­lista. I els Jocs Olímpics es van con­ver­tir, des que la URSS s'hi va incor­po­rar, el 1952, en els camps de bata­lla sense vícti­mes en què dos models polítics, econòmics i soci­als es mesu­ra­ven cada qua­tre anys. Durant la resta del temps, uns i altres, ens tenien, als ciu­ta­dans del món, amb el cor encon­git per si algun dia, algun boig pre­mia el botó que havia de des­en­ca­de­nar l'apo­ca­lipsi nuclear.

Amb la cai­guda del mur de Berlín es va ini­ciar un procés que va posar fi a aque­lla guerra freda i, en l'esport, la des­a­pa­rició de la RDA ens va mos­trar la rea­li­tat, no només espor­tiva, d'aquell estat. Com que la RDA va ser l'únic estat que va des­a­parèixer, va car­re­gar totes les cul­pes. Les d'uns i les dels altres. Jo no em crec que en els arxius del KGB no hi hagués docu­ments simi­lars als que es van tro­bar en els de l'Stasi, però uns no hi són i els altres, can­vi­ats de nom, tor­nen a ser una gran potència.

Però ves per on, ara li ha arri­bat l'hora a la gran mare Rússia. L'Agència Mun­dial Anti­do­patge (AMA) l'acusa de dopatge sis­temàtic i l'amenaça de que­dar fora dels pro­pers Jocs Olímpics és en l'aire. A més de l'AMA, hi ha el COI i la IAAF pel mig. L'antic pre­si­dent de la IAAF ja ha lle­pat, acu­sat de rebre diners per tapar posi­tius. A Rússia estan pre­o­cu­pats, evi­dent­ment, però l'ene­mic exte­rior ha estat sem­pre un recurs que han sabut usar molt bé. Ara mateix no em crec que Rússia pugui que­dar fora de Rio 2016, però em satisfà que l'AMA faci el que està fent. Però no només amb Rússia i amb l'atle­tisme. Amb tots els països i tots els esports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.