Opinió

Emoció fins al final

Aquell equip que va meravellar al Santiago Bernabéu no és imbatible

Les lli­gues mai es gua­nyen per Nadal. La veri­tat és que, per molt que la lliga espa­nyola tin­gui dos equips que gai­rebé s'ho repar­tei­xen tot (el Barça i el Madrid són els dos únics equips espa­nyols que per­ma­nent­ment apa­rei­xen en els infor­mes de Deloitte, a excepció d'esporàdiques presències del València i l'Atlético de Madrid), sem­pre hi ha sor­pre­ses d'última hora i, qui més qui menys, pot donar un ensurt. El Depor­tivo té la mida presa a Luis Enri­que, i la set­mana pas­sada va tor­nar a demos­trar que aquell equip que va mera­ve­llar al Ber­nabéu no és imba­ti­ble.

Sigui per falta de con­cen­tració quan l'equip ja tenia el 2-0 a la but­xaca o per errors estúpids com el de Ser­gio Bus­quets –que va supo­sar el gol de l'empat (2-2)–, els de Luis Enri­que van mar­xar al Japó havent cedit qua­tre punts en dos par­tits (València i Depor­tivo). Ningú es pot con­fiar: ni l'equip que fa pocs mesos asso­lia el segon tri­plet de la història del club, ni l'equip que en absència de Messi i Ney­mar té un Luis Suárez que en fa tres al campió xinès. I, aquesta hau­ria de ser la lliçó més impor­tant a treure després de veure aquell matx i abans d'enfron­tar-se, aquest matí, amb un River Plate que no mera­ve­lla per la seva riquesa tàctica, però que estarà acom­pa­nyat per una afició entre­gada com cap altra.

El fut­bol és cíclic. I, de fet, pen­sar que els equips es man­te­nen gaire temps en una dinàmica sem­pre gua­nya­dora –sense plan­te­jar-se el fracàs momen­tani, com vol­drien molts afi­ci­o­nats– és d'il·lusos. Els fra­cas­sos han de ser­vir per fer-se fort i créixer, com ha demos­trat aquest equip en molts moments. Una altra cosa és pas­sar un període d'ines­ta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal –com sem­bla que li passa al Real Madrid, tot i els resul­tats– que resulta ser la con­seqüència d'una mala pla­ni­fi­cació glo­bal, no només espor­tiva, sinó també econòmica i social. La crisi del Madrid afecta els inqui­lins de la llotja del Ber­nabéu, un dels espais de poder més cobe­jats de l'Espa­nya visigòtica actual. Des de sem­pre, Flo­ren­tino ha manat el seu club a cops d'efecte, inten­tant enllu­er­nar l'afició i dei­xant poc marge per a l'estratègia glo­bal de club –més enllà de la comer­ci­a­lit­zació de la seva marca, bene­fi­ci­ada per l'arri­bada de grans noms.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)