Opinió

El derbi, Tarantino i el futbol

Criticar el Barça perquè es va deixar provocar i excusar l'Espanyol “perquè va fer el seu joc” no em sembla just

En un moment de The hate­ful eight, la nova i espe­rada deli­ca­tes­sen de Taran­tino, un dels per­so­nat­ges refle­xi­ona sobre el fet que la justícia, si no s'aplica des­posseïda de qual­se­vol ele­ment emo­ci­o­nal, corre el risc de no ser justa... Des­co­nec fins a quin grau el fac­tor emo­ci­o­nal va con­di­ci­o­nar el jutge del Comitè de Com­pe­tició: a Luis Suárez, a qui l'àrbi­tre atri­bu­eix una frase de menys­preu dita al túnel dels ves­ti­dors, tot i que tes­ti­mo­nis pre­sen­ci­als asse­gu­ren que no va sor­tir de la seva boca, se'l san­ci­ona amb dos par­tits i automàtica­ment és con­si­de­rat el gran papu de la sèrie. En canvi, Pau López, l'autor de la tre­pit­jada cana­lla a Leo Messi, amb risc de lesió, que ha vist el món sen­cer i amb l'agreu­jant del cinisme, ja que no sola­ment no se'n va pene­dir sinó que va qua­li­fi­car l'agressió de “coses del fut­bol”, queda lliure de pecat. A Pape Diop li cau un par­tit per l'expulsió, però cap sanció afe­gida per les decla­ra­ci­ons post matx: “No s'ha vist sang. Si haguéssim vol­gut, els dels Barça sur­ten en lli­tera...”

Dei­xant a banda les qüesti­ons de pro­ce­di­ment nor­ma­tiu, que no entraré a valo­rar, si aquesta és la manera com s'impar­teix justícia en el fut­bol espa­nyol, es pot con­cloure que par­lar de justícia i fut­bol espa­nyol és, sen­zi­lla­ment, caure en allò que els antics romans defi­nien com una con­tra­dic­tio in ter­mi­nis; és a dir, bar­re­jar con­cep­tes com­ple­ta­ment opo­sats. De fet, tam­poc res que ens hagi de sor­pren­dre.

Paral·lela­ment, cri­ti­car el Barça perquè en el segon par­tit d'aquesta incòmoda sèrie de der­bis va aca­bar caient en la pro­vo­cació i, en canvi, excu­sar l'Espa­nyol “perquè va fer el joc que li con­ve­nia”, tam­poc em sem­bla una anàlisi justa. Cons­tan­tin Galca, l'entre­na­dor espa­nyo­lista, diu que “el que passa al camp, queda al camp”. Ente­sos. D'acord també que, en el que de moment hem vist, s'han produït acci­ons poc edi­fi­cants per ambdós bàndols. Però en l'ori­gen dels fets, en allò “que passa al camp”, hi ha un equip –com fan altres– que posa en prac­tica un joc que va més enllà de la inten­si­tat alta, que, sense arri­bar a ser vio­lent, busca el con­tacte con­ti­nuat a la mínima ocasió. Joc sub­ter­rani per com­ba­tre les vir­tuts del rival. Aquest és l'ele­ment capi­tal.

Par­lem de fut­bol...

Només qui ha jugat de manera mínima­ment seri­osa pot enten­dre què se sent –a més de dolor físic– quan el teu mar­ca­dor et raspa el tur­mell després que hagis dei­xat anar la pilota, per exem­ple. El Barça (que no està en el seu millor moment físic –com es lògic a aques­tes altu­res– per fer cir­cu­lar la pilota a la velo­ci­tat de la llum, exer­cir la pressió, etc.), després d'aguan­tar el tipus estoi­ca­ment a Cor­nellà, al Camp Nou surt un punt cris­pat i acaba entrant en la pica­ba­ra­lla. És un error, però com­pren­si­ble. Que no és el nos­tre estil? Evi­dent. Però, en aquest con­text des­a­gra­da­ble, a mi em tran­quil·litza que quan tres rivals van a bus­car Ney­mar per inti­mi­dar-lo se n'hi afe­gei­xin tres dels nos­tres a plan­tar-los cara. Això és mar­car el ter­ri­tori. I reco­nec que m'hi va sobrar gresca i m'hi van fal­tar un parell de gols més. El 4 a 1 deixa gust de poc. En qual­se­vol cas, la renda és sufi­ci­ent per afron­tar la tor­nada sense els pri­me­res espa­ses ni, per des­comp­tat, cap dels cracs al camp. Són peces massa valu­o­ses per arris­car-les i des­gas­tar-les inne­cessària­ment. I és una molt bona opor­tu­ni­tat –una més– perquè els suplents demos­trin talla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.