Cervesa
De tant en tant, algun diari porta una notícia d'aquelles que et sorprenen i et fan dibuixar un somriure als llavis. L'esport, ho sabem tots, accepta una definició de límits tan difusos que pot anar des de l'excel·lència atlètica a l'excel·lència social. I aquest n'és el cas. No havia sentit mai a parlar del Royal Shrovetide Football, però ara, després de llegir la notícia en un diari anglès, acabe de passar una bona estona mirant vídeos pel YouTube d'aquest peculiar esport. Més que peculiar.
Això és una espècie de futbol amb tocs de rugbi que es juga des del segle XII a la ciutat anglesa d'Ashbourne, una ciutat dividida en dos pel riu Henmore. El cas és que un dia a l'any els de la banda nord del riu es troben amb els de la banda sud i disputen el partit. Però no una selecció dels de la banda nord o la banda sud, sinó tots. Vaja, no sé si tots, però centenars de persones, pel que es veu a les imatges. De fet, com són tants jugant, les porteries estan situades, literalment, a quilòmetres de distància. Són dos molins de vent que, si jo no ho entès malament, només en ser tocats pel baló ja es considera gol.
En un joc dissenyat així ja es poden imaginar que es marquen molt pocs gols. Un de sol, de fet, és el que se sol marcar en cada partit. Moure la pilota en una sola direcció durant quilòmetres no només no deu ser senzill, sinó que sembla esgotador.
Entre els centenars de jugadors, però, qui marca té dos privilegis que m'han cridat l'atenció, i molt. El primer és que es pot quedar el baló a sa casa durant tot l'any. Diguem que el custodia fins l'any següent, un privilegi d'aquells morals. El segon privilegi, pel que conten, és el que interessa més als jugadors. Es tracta que aquell qui fa gol té dret a beure tanta cervesa com vulga, gratis, en tots els pubs de la ciutat durant un any. Que, tenint en compte com beuen en aquestes contrades, realment això sí que deu ser tot un detall...