Opinió

opinió

El Johan

Johan Cruyff sempre ha estat un rebel amb el poder, la qual cosa l'ha acostat molt al poble. Era lliure

Ja el veig. Amb la pilota al cul, sobre la gespa, al seu des­patx. Asse­gut i mirant-nos. Rient, és clar. Per més pressió que hi hagués, ell reia. Sabia que el seu talent pas­sa­ria al davant de tots, tro­ba­ria la solució i, natu­ral­ment, aca­ba­ria tenint la raó. Això és el que més li agra­dava: tenir la pos­sessió de la pilota i la de la raó. I si no la tenia (cosa, d'entrada, difícil), cons­truïa teo­ries que ser­vien pels dilluns però no pels dimarts, i t'aca­bava con­ven­cent. I si no ho acon­se­guia, ama­gava la boleta, la movia amb velo­ci­tat (és clar) i et des­col·locava. Tant talent i cre­a­ti­vi­tat el feien únic. Genial. El per­so­natge més influ­ent en la història del fut­bol. I uni­ver­sal. Perquè de la seva obra s'han bene­fi­ciat extra­or­dinària­ment l'Ajax i el Barça però també totes les per­so­nes que han esti­mat el fut­bol.

El mite Cruyff. Ja ho era en vida. Ara és lle­gen­dari. Enorme. Immens. Per a alguns, fins i tot, tot­po­derós. Però ell mateix també era el Johan. L'home afectuós que t'atra­pava. Dos petons i a la con­versa. Li encan­tava. I un som­riure opti­mista, valent i gua­nya­dor. I com­promès sense cade­nes perquè ell sem­pre ha estat un home inde­pen­dent. I rebel amb el poder, la qual cosa l'ha acos­tat sem­pre al poble. Podia sig­nar a les 10 del matí un con­veni amb el Barça a favor de la seva fun­dació (de seguida en par­la­rem) i a les 12 cri­ti­car el seu pre­si­dent per reven­gista. Li era igual. Era lliure. No par­lava català però va fer més pel país que tots els xer­rai­res pro­fes­si­o­nals sal­vapàtries crítics amb la seva parla. Cap català va tenir nas­sos de des­a­fiar la caspa fran­quista de l'Espa­nya dels setanta però ell va aten­dre els pre­sos de l'Assem­blea de Cata­lu­nya detin­guts en la batuda del 28 d'octu­bre del 1973 a l'església de Santa Maria Mit­jan­cera, es va posar la senyera de capità al braç abans que ningú i li va posar al seu fill el nom de Jordi, així, en català. I va ense­nyar a tot un país a gua­nyar. I, com a anècdota final, va diri­gir la selecció cata­lana refu­sant l'oferta del seu país, la del Bra­sil i la de tants països mili­o­na­ris que no van tenir el pri­vi­legi de gau­dir-lo a la seva ban­queta. Nosal­tres, sí.

La gent se'n faria creus de veure'l per un fora­det. Aquells que s'han can­sat d'ator­gar-li interes­sos i influències múlti­ples i movi­ments sos­pi­to­sos que­da­rien de pedra en veure com no per­dia ni un segon de la seva vida a pen­sar en aques­tes para­no­ies. Al Johan no li interes­sava gaire la gent avor­rida sense ganes de per­se­ve­rar. De fet, els medi­o­cres amb aires de gran­desa i poder sem­pre li han fet nosa. I per això sem­pre els ha com­ba­tut i, és clar, ales­ho­res li ha tocat rebre com pocs. Suposo que pels mor­tals no arri­bar al nivell dels genis no deu ser fàcil d'enten­dre. Una llàstima. Pot­ser ara que no hi és tots ple­gats el tro­bem a fal­tar...

I ara què? Doncs dues coses, si se'm per­met. La pri­mera, que els socis deci­dei­xin les qüesti­ons mate­ri­als, nom de l'estadi, estàtua o allò que hagi de ser. El que ha de fer el club com a ins­ti­tució és dei­xar-se la pell per pro­te­gir la seva idea, aquest mètode que ha con­ver­tit al Barça en la referència mun­dial del sec­tor. I ja ho dic clar i català: avui, 26 de març, això no s'està fent. Així de con­tun­dent. I em poso a dis­cu­tir-ho amb qui faci falta. I la segona: honors per la Fun­dació Johan Cruyff, aquesta que des del 1995 tre­ba­lla per a la inte­gració a través de l'esport de col·lec­tius mar­gi­nals i dis­ca­pa­ci­tats físics i psíquics. La crisi ha con­ver­tit el Johan en un rei mag ja que gràcies a la seva feina i a la de la seva gent ha estat capaç de cobrir les man­can­ces de l'admi­nis­tració pública. Ara més que mai, sense ell, que ningú s'oblidi de l'obsessió del Johan, els nens i les nenes menys afa­vo­rits. Honors per la Pati Roura i el seu equip (San­der Waare, Janaina Dol­zan, Cris­tina Palés, Mariel Kurius, Est­her Ero­les, Víctor Jor­dan i Dick Sol­ten). Ells són els pat­ges de l'altra gran obra del Cruyff. La de l'home bo. La que li va per­me­tre abraçar tots aquells nens feliços massa vega­des obli­dats. La de la per­sona. La de l'amic Johan.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)