Seleccions

Política i esport

Descentralització

Més de 80 anys després del seu primer partit oficial a les comarques gironines, la selecció s'enfrontarà a Tunísia. Havia visitat Girona el 1934 i un combinat de catalans hi havia jugat contra una selecció provincial l'any 1946

Amb Girona, són dotze les localitats catalanes, al marge de la capital, que han rebut un duel de la quadribarrada

El par­tit que demà enfron­tarà la selecció cata­lana amb Tunísia supo­sarà el debut de la qua­dri­bar­rada a l'estadi de Mon­ti­livi. No serà, però, el pri­mer cop que el com­bi­nat abso­lut de Cata­lu­nya jugui com a local a Girona. Això sí, de la pri­mera visita de la selecció a la ciu­tat ben pocs giro­nins en tenen record, ja que es va pro­duir fa més de vuit dècades. Cata­lu­nya va dis­pu­tar, el 24 de juny del 1934, un par­tit amistós con­tra la selecció del Bra­sil, ales­ho­res encara òrfena de qual­se­vol títol mun­dial, al vell estadi de Vista Ale­gre. La que va ser la llar del Girona FC entre 1922 i 1970 va rebre un matx que repe­tia el que tot just una set­mana abans havia alber­gat el bar­ce­loní estadi de les Corts amb victòria cata­lana per 2-1. Pot­ser per això el par­tit de Vista Ale­gre no va tenir l'èxit que s'espe­rava i, tal com res­sal­ten les cròniques espor­ti­ves de l'època, va pas­sar sense pena ni glòria, tant pel que fa a la qua­li­tat del joc, mal­grat el 2-2 del mar­ca­dor final, com també pel que fa referència a l'ani­mació del públic, tot i que van ser milers els giro­nins que van anar a veure jugar per pri­mer cop la selecció cata­lana a la seva població.

Aquell 1934, Girona es con­ver­tia en la sisena ciu­tat cata­lana, al marge de Bar­ce­lona, que rebia un par­tit de la qua­dri­bar­rada. Abans ho havien fet Tar­ra­gona (el 1915), Bada­lona (el 1924, el 1929 i el 1930), Saba­dell (el 1926), Mataró (el 1929) i Mal­grat de Mar (el 1933). La diferència era que totes aques­tes loca­li­tats havien estat esce­nari d'enfron­ta­ments de la selecció amb els seus res­pec­tius clubs locals; un fet que con­ver­tia Girona en la segona ciu­tat del país en rebre un par­tit inter­na­ci­o­nal de la nos­tra selecció.

El juliol del 1946, l'estadi de Vista Ale­gre seria esce­nari de l'home­natge a Josep Fer­rer, un juga­dor històric del club local, durant el qual una selecció pro­vin­cial giro­nina va enfron­tar-se a una selecció cata­lana. Tot i així, els regis­tres de la fede­ració no comp­ta­bi­lit­zen aquest par­tit com un dels matxs ofi­ci­als del nos­tre com­bi­nat naci­o­nal.

A la llista de ciu­tats que han vist jugar Cata­lu­nya com a local s'hi afe­gi­rien, després de Girona, Sant Adrià del Besòs (el 1934, amb un amistós amb el Bada­lona), Gra­no­llers (també el 1934, en un par­tit que va enfron­tar el com­bi­nat català amb el club de la loca­li­tat amfi­tri­ona), el Mas­nou (el 1945, en un nou par­tit de la selecció amb el Bada­lona), Sar­ral (el 1973, quan aquesta vila de la Conca de Bar­berà va ser esce­nari d'un matx entre Cata­lu­nya i una selecció de la ciu­tat de Bar­ce­lona), i ja en l'època actual de la selecció abso­luta cata­lana, Ter­rassa (que el 2006 va ser esce­nari del Cata­lu­nya-Costa Rica), i Cor­nellà-el Part (després que, el 2013, la qua­dri­bar­rada s'enfrontés a Nigèria al nou estadi de l'Espa­nyol).

Mal­grat que siguin una dot­zena les pobla­ci­ons al marge de la capi­tal que, al llarg dels més de dos-cents par­tits d'història de la nos­tra selecció hagin rebut algun matx del com­bi­nat català, la veri­tat és que el cap i casal és, amb moltíssima diferència, la ciu­tat que més n'ha pogut gau­dir. Des del debut de Cata­lu­nya, l'abril del 1904, amb un par­tit a l'estadi de l'hos­pi­tal Clínic, fins al dar­rer matx dis­pu­tat fins ara, el desem­bre del 2015 al Camp Nou, la selecció ha cone­gut pràcti­ca­ment tots els esta­dis de la capi­tal cata­lana. Si bé Bar­ce­lona ha tin­gut un paper clau, convé res­se­nyar que la qua­dri­bar­rada ha vis­cut alguns moments clau de la seva història lluny del cap i casal. Els anys 90 van veure renéixer el pro­jecte d'un com­bi­nat fut­bolístic català després de més d'una dècada d'ostra­cisme amb dos par­tits que, amb un lus­tre de diferència, es van dis­pu­tar, res­pec­ti­va­ment, a Saba­dell i a Tar­ra­gona.

El pri­mer va ser un enfron­ta­ment entre el Cen­tre d'Esports Saba­dell i la selecció cata­lana que va tenir lloc el dia de Sant Esteve del 1990 a la Nova Creu Alta. La qua­dri­bar­rada es tor­nava a ves­tir de curt catorze anys després de la seva dar­rera cita (un Cata­lu­nya-Rússia dis­pu­tat al Camp Nou el juny del 1976). Aquell par­tit, que tot just va aple­gar 5.500 espec­ta­dors, tenia com a fina­li­tat reco­llir fons per aju­dar les vícti­mes de l'atemp­tat que pocs dies abans ETA havia rea­lit­zat pro­vo­cant la mort de sis poli­cies que es diri­gien jus­ta­ment a vigi­lar un par­tit del Saba­dell a la Nova Creu Alta, i va ser­vir per recu­pe­rar l'espurna de la selecció dei­xant-nos, entre d'altres, l'anècdota de veure el búlgar Hristo Stòitxkov ves­tint la samar­reta cata­lana, afe­gint-se, així, a la llista de juga­dors forans que l'han por­tada i que for­men, entre d'altres, estre­lles com Kubala, Cas­zely, Neeskens o el mateix Johan Cruyff.

Si el de Saba­dell del 1990 va ser el par­tit de la recu­pe­ració del com­bi­nat català, el de Tar­ra­gona del 1995 va ser l'espurna que va aca­bar impul­sant la selecció cata­lana tal com la conei­xem avui dia. El 25 de juny del 1995, el Nou Estadi va ser esce­nari d'un enfron­ta­ment entre Cata­lu­nya i el Barça que, tot i haver con­gre­gat una entrada més aviat modesta, va supo­sar el rellançament de la selecció.

El desem­bre del 1997, dos anys després de la cita tar­ra­go­nina, la qua­dri­bar­rada va ini­ciar el seu cicle d'un par­tit amistós en dates nada­len­ques sem­pre con­tra selec­ci­ons ofi­ci­als. El pri­mer va ser con­tra Bulgària, ja a l'Estadi Olímpic de Montjuïc, un fet que va con­ver­tir Stòitxkov en pro­ta­go­nista indi­recte del nou impuls de la selecció cata­lana, ja que va ves­tir la seva samar­reta en el retro­ba­ment del 1990, s'hi va enfron­tar amb l'elàstica blau­grana el 1995 i va fer el mateix amb els colors búlgars el 1997.

El cicle d'un o dos par­tits anu­als del com­bi­nat català va con­ver­tir Bar­ce­lona en seu per­ma­nent de la selecció que, fruit de la seva capa­ci­tat de con­vo­catòria, es va tras­lla­dar de Montjuïc al Camp Nou. Aquesta pro­posta va arri­bar al seu zenit el juny de l'any 2002 quan Cata­lu­nya es va enfron­tar al Bra­sil en un Camp Nou ple fins a la ban­dera. Després d'aquesta fita, i a la recerca de nous atrac­tius i de l'espe­rada ofi­ci­a­li­tat, la selecció ha optat per des­cen­tra­lit­zar alguns dels seus par­tits, un fet que l'ha por­tat a visi­tar Ter­rassa, Cor­nellà-el Prat, i ara Girona.

En la seva cen­tenària història, però, no només ha jugat en ter­ri­tori català. El País Valencià (Cas­telló i València) i les Illes Bale­ars (Maó i Mallorca) han alber­gat diver­sos par­tits que han enfron­tat clubs i com­bi­nats locals amb Cata­lu­nya i, més enllà dels Països Cata­lans, la nos­tra selecció ha visi­tat Euskadi, l'Estat francès, Espa­nya, l'antiga Txe­cos­lovàquia, Suïssa, el Mar­roc, Ale­ma­nya i Por­tu­gal; això sí, sem­pre per dis­pu­tar-hi par­tits amis­to­sos. De tots els esta­dis en què els juga­dors cata­lans s'han ves­tit de curt, el de més infaust record és, sens dubte, l'Adolf Hit­ler de Stutt­gart, on el 1941, en plena Segona Guerra Mun­dial, Cata­lu­nya va enfron­tar-se a una selecció local. Dins el con­text de l'època, el gest repre­sen­tava el suport inequívoc de les auto­ri­tats fran­quis­tes, que con­tro­la­ven el fut­bol català, al règim nazi. Vist el seu recor­re­gut històric més enllà de Bar­ce­lona, la selecció cata­lana té, entre les seves assig­na­tu­res pen­dents, la de dis­pu­tar algun par­tit a les comar­ques llei­da­ta­nes. Segur que el repte serà molt més fàcil de com­plir si la fede­ració cata­lana ha asso­lit l'anhe­lada ofi­ci­a­li­tat. Això per­metrà també que Girona no hagi d'espe­rar vui­tanta anys més per tor­nar a veure la nos­tra selecció i, sobre­tot, que quan els fut­bo­lis­tes cata­lans hi tor­nin ho facin llui­tant per poder ser pre­sents en la fase final d'un mun­dial o d'una Euro­copa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)