Seleccions

«Estem en un punt de no-retorn»

EL PARTIT
«Els amistosos de la selecció no tenen cabuda en el calendari i estan desvirtuats»
MADRID
«Allà s'han pres l'oficialitat de les seleccions com una qüestió d'estat»
«LA ROJA»
«Molts catalans desconeixen el fervor que suposa animar la teva pròpia selecció»

–Amb un Cata­lu­nya-Hon­du­res anem cap enda­vant o cap enrere?

—«Em sap greu dir-ho, però un par­tit com aquest no ser­veix per a res. Els amis­to­sos que vol jugar Cata­lu­nya ja no tenen cabuda en un calen­dari tan espre­mut i que­den des­vir­tu­ats. Hem arri­bat a un punt de no-retorn, en què el par­tit és ofi­cial o és inven­tat. Tam­poc han fun­ci­o­nat les solu­ci­ons. No avan­cem.»

—Però hi ha fede­ra­ci­ons reco­ne­gu­des. Ho expli­queu en el docu­men­tal.

—«És veri­tat que n'hi ha una vin­tena, però al final m'ha que­dat la impressió, par­lant amb tot­hom, que fins que Cata­lu­nya no sigui un estat sobirà en aquest ter­reny, l'espor­tiu, tam­poc ens en sor­ti­rem.»

—Quan de temps vau neces­si­tar per com­ple­tar el docu­men­tal?

—«Ens hi vam posar fa dos anys, gràcies a la pro­duc­tora Bata­bat. Jo mateix ja havia tre­ba­llat en aquest tema a través de col·labo­ra­ci­ons que havia fet en algun lli­bre, premsa i peces històriques sobre les selec­ci­ons.»

—Quin ha estat el paper de la pla­ta­forma pro selec­ci­ons?

—«No forma part de la pro­ducció, però des del pri­mer moment ens va aju­dar, sobre­tot en qüesti­ons logísti­ques perquè a la seva seu és on vam fer la majo­ria de les entre­vis­tes.»

—En aquest repor­tatge, Espa­nya fa de dolent...

—«El que expli­quem en el docu­men­tal són totes les tra­ves que ha posat l'Estat espa­nyol a les ini­ci­a­ti­ves que s'han fet des de Cata­lu­nya per tenir selec­ci­ons pròpies, sobre­tot a par­tir del cas del pati­natge.»

—El veu­rem en la tele­visió pública?

—«És un docu­men­tal d'interès gene­ral. Fins i tot podria interes­sar qual­se­vol altre país perquè demos­tra­ria la força espor­tiva de Cata­lu­nya.»

—En les entre­vis­tes hi ha algu­nes absències nota­bles, sobre­tot de la part espa­nyola.

—«Lis­sa­vetzky, direc­ta­ment, es va negar a par­lar. A última hora vam haver d'anul·lar un viatge a Madrid, on havíem de gra­var els res­pon­sa­bles d'esports del PP i el PSOE. Es van fer enrere. M'ima­gino quina era la raó, però no ens en van donar cap.»

—Hi ha alguna notícia sobre la pos­si­ble data d'emissió?

—«Enmig de la cam­pa­nya elec­to­ral era difícil que es veiés perquè és un pro­grama que fa referència als esports, però també a la política. Era sus­cep­ti­ble de pro­vo­car certa inco­mo­di­tat en alguns grups polítics.»

—Però la recla­mació de les selec­ci­ons és majo­ritària?

—«Que això està per sobre de tots els par­tits ho demos­tren les 500.000 fir­mes de suport que va pre­sen­tar la pla­ta­forma el 1997.»

—L'acti­tud del govern espa­nyol ha estat sem­pre tan into­le­rant?

—«El pro­blema és que Cata­lu­nya ha arri­bat molt més lluny del que ells es podrien haver ima­gi­nat i per això han reac­ci­o­nat de manera agres­siva i el con­flicte s'ha fet més evi­dent.»

—Això té alguna solució?

—«En els grans esports, com el fut­bol, es podria solu­ci­o­nar amb un pacte de cava­llers. Però sem­bla que el camí més fac­ti­ble seria que Cata­lu­nya tingués el seu propi estat. Ens estal­viaríem tot això.»

—És una denúncia, tot ple­gat?

—«No denun­ciem uns fets que ens sem­blin per­so­nal­ment incor­rec­tes, sinó uns fets objec­tius i demos­tra­bles.»

—És evi­dent que el govern espa­nyol no vol per­dre el con­trol sobre la repre­sen­tació inter­na­ci­o­nal de tots els espor­tis­tes.

—«Podria sem­blar una para­doxa, però a Madrid s'han pres l'ofi­ci­a­li­tat de les selec­ci­ons cata­la­nes d'una manera més trans­cen­dent que els matei­xos cata­lans. És una qüestió d'estat i, per això mateix, com es veu en el docu­men­tal, hi han esmerçat molt d'esforç i molts diners.»

—El punt d'inflexió va ser el pati­natge. Si allò hagués aca­bat d'una altra manera...

—«Vam pecar d'il·lusos. A Miami es va donar per fet que la fede­ració ja era ofi­ci­al­ment reco­ne­guda, però fal­tava la rati­fi­cació. Ens vam dei­xar empor­tar per l'eufòria.»

—Pel que diu l'antic pre­si­dent de la fede­ració inter­na­ci­o­nal, Oli­ve­ras de la Riva, el govern espa­nyol el va pres­si­o­nar fins a límits insos­te­ni­bles.

—«Ell ha estat valent i mal­grat que no ho explica tot d'aque­lla reunió a Madrid queda clar que va rebre pres­si­ons pro­fes­si­o­nals, per­so­nals i econòmiques.»

—Què hi pot fer el nou govern amb tot això?

—«Bàsica­ment, donar un coixí legal perquè les fede­ra­ci­ons que ho vul­guin puguin ser recone

gudes sense entre­bancs.»

—ERC ha estat fins ara en el Depar­ta­ment d'Esports. Van aca­bar llançant la tova­llola en aquesta lluita?

—«Hi ha molts polítics que s'omplen la boca amb les selec­ci­ons i després no fan pas­ses deci­si­ves perquè siguin una rea­li­tat, es que­dem amb ges­tos simbòlics. Repe­teixo, neces­si­tem un marc jurídic més fort i que els par­tits s'ho cre­guin.»

—Els segui­dors de la roja veu­rien bé que Cata­lu­nya jugués un mun­dial?

—«Molts ciu­ta­dans des­co­nei­xen el fer­vor patriòtic que suposa ani­mar la teva pròpia selecció. Fins i tot els que cele­bra­ven l'èxit de la selecció espa­nyola en el mun­dial podrien sen­tir el mateix per Cata­lu­nya. Sim­ple­ment no han tin­gut l'opor­tu­ni­tat d'expe­ri­men­tar-ho.»


entRe­vista a JORDI FINES­TRES.

Direc­tor del docu­men­tal «Fora de Joc»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)