Seleccions

Oleguer Presas

Camí d'Ítaca, pel país i la seva gent

JUSTÍCIA SOCIAL A la reivindicació nacional, Presas hi afegeix la vinculació als moviments socials polític El jugador s'ha presentat a les eleccions amb la CUP no A ESPANYA Va rebutjar jugar amb la selecció espanyola

L'espor­tista d'elit més polític es declara inde­pen­den­tista
i d'esquer­res


Ole­guer Pre­sas és segu­ra­ment l'espor­tista d'elit català que té un per­fil més polític. Ole­guer no entén el com­promís naci­o­nal des­lli­gat de la recerca de la justícia social, per la qual cosa defensa un pro­fund canvi de sis­tema polític, social i econòmic. Per això, més enllà de la clara vin­cu­lació amb els objec­tius de país –decla­ra­da­ment inde­pen­den­tista i defen­sor del con­cepte de Països Cata­lans–, és un espor­tista pro­fun­da­ment vin­cu­lat als movi­ments soci­als, tant des del punt de vista local com naci­o­nal, i també amb una clara vocació inter­na­ci­o­na­lista, ja que s'ha mos­trat soli­dari amb llui­tes d'arreu com ara les d'Euskal Her­ria, el nord d'Irlanda, Pales­tina i Chi­a­pas.

Sem­pre ha man­tin­gut el con­tacte amb els col·lec­tius de la seva ciu­tat, Saba­dell, fins i tot quan ja era una figura inter­na­ci­o­nal com a juga­dor del Barça. Això li ha com­por­tat una relació poc amis­tosa amb els res­pon­sa­bles muni­ci­pals, que els grups amb què es rela­ci­ona Ole­guer acu­sen d'auto­ri­ta­ris i en cri­ti­quen les seves polítiques urbanísti­ques i econòmiques. La tensió va arri­bar fins a tal punt que en les pro­tes­tes pel tan­ca­ment d'un local social, el Bemba, Ole­guer es va veure impli­cat en una demanda judi­cial de presó per uns supo­sats enfron­ta­ments amb la poli­cia local.

Ja en l'àmbit naci­o­nal, el seu suport a la CUP l'ha por­tat a pre­sen­tar-se a les dar­re­res elec­ci­ons en un lloc simbòlic a la llista de Bar­ce­lona.

El millor exem­ple del fons polític del per­so­natge es pot tro­bar en el seu lli­bre Camí d'Ítaca –ara que s'ha fet tan popu­lar l'expressió, ell ja n'era pre­cur­sor–, escrit jun­ta­ment amb Roc Casa­gran. El relat de les cele­bra­ci­ons pel títol de lliga que va gua­nyar amb el Barça la tem­po­rada 2004/05 es trans­forma en un ide­ari polític con­tun­dent. Allà on altres veien la Dia­go­nal plena d'afi­ci­o­nats, Ole­guer hi veu una avin­guda presa per cata­lans i cata­la­nes on dècades enrere “van entrar els exèrcits fran­quis­tes que van ocu­par el país amb la dic­ta­dura fei­xista”. Allà on la majo­ria veu rètols comer­ci­als al pas de la vic­to­ri­osa rua blau­grana ell hi veu “con­su­misme”, i en pas­sar per davant les immo­biliàries no deixa de pen­sar en l'espe­cu­lació urbanística i els amics que no poden acon­se­guir un habi­tatge digne. Amic dels seus amics, ha pro­cu­rat man­te­nir-los també en arri­bar al cim de la seva car­rera. Com recorda el pati­ment de la gent de Sara­jevo o el Sudan men­tre fa un al·legat antiim­pe­ri­a­lista entorn de la guerra a l'Iraq.

Ole­guer Pre­sas ha gua­nyat molts par­tits, però és d'aquells que sap que la victòria final, la més impor­tant, encara ha d'arri­bar i cal con­ti­nuar llui­tant-hi.

La trucada d'Espanya

Les fortes conviccions nacionals d'Oleguer Presas l'han fet un ferm defensor de les seleccions catalanes. Una posició coneguda, per la qual cosa sempre es va especular sobre el rebuig a jugar amb la selecció espanyola. Aquesta opció va arribar amb la trucada de Luis Aragonés com a seleccionador, que va arribar a forçar la participació del jugador català en una concentració de la selecció espanyola. Aragonés va evitar polèmiques, però no el va cridar mai més. Oleguer ha reconegut recentment que va “aconsellar” a Aragonés que “seria preferible que cridés gent amb més compromís –nacional espanyol s'entén– i més motivació”. El rebuig a defensar la samarreta espanyola li va comportar dures crítiques dels mitjans de comunicació espanyols i, fins i tot, la rescissió d'un contracte publicitari d'una firma de calçat esportiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)