Seleccions

Pel seu propi pes

Reconeixement. El llibre blanc recorda que pel fet d'esdevenir estat, Catalunya podria competir, tot i que els precedents deixen clar que només el consens internacional permetria l'ingrés a la FIFA

El Con­sell Asses­sor per a la Tran­sició Naci­o­nal, l'orga­nisme creat per asses­so­rar jurídica­ment i tècni­ca­ment el govern català en el procés cap a l'estat propi, va pre­sen­tar fa dos mesos el lli­bre blanc de la tran­sició naci­o­nal, en què explica el full de ruta a seguir. Mal­grat la seva extensió, s'hi fa poca referència a l'àmbit espor­tiu, tot i que, en la qüestió del reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de les selec­ci­ons cata­la­nes, tam­poc cal gas­tar-hi gaire tinta, tal com s'asse­gura: “Pel sol fet d'esde­ve­nir un estat inde­pen­dent, de manera quasi automàtica –després dels per­ti­nents pro­ces­sos de petició d'ingrés–, s'acce­di­ria a la presència inter­na­ci­o­nal en aque­lles com­pe­ti­ci­ons en què es par­ti­cipa amb repre­sen­ta­ci­ons esta­tals.” Així doncs, el lli­bre blanc evi­den­cia que la via política, és a dir, el fet de con­ver­tir-se en estat i ser reco­ne­gut pels orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals, és l'única manera d'acon­se­guir que les selec­ci­ons naci­o­nals com­pe­tei­xin de manera ofi­cial. Pel que fa als espor­tis­tes, el lli­bre blanc no parla explícita­ment sobre si podrien triar, en el cas del fut­bol, entre defen­sar els colors de Cata­lu­nya o d'Espa­nya, tot i que sí que fa referència als Jocs Olímpics, en què “Cata­lu­nya podria par­ti­ci­par amb els espor­tis­tes que hagues­sin optat per pertànyer a la selecció cata­lana de la seva dis­ci­plina espor­tiva”. Si el nou estat per­met con­ser­var la naci­o­na­li­tat espa­nyola, s'entén que, a pri­ori –o si més no en una etapa de tran­sició–, es podria esco­llir el com­bi­nat naci­o­nal.

En el cas del fut­bol, la FIFA es renta les mans de qual­se­vol rei­vin­di­cació o con­flicte ter­ri­to­rial ja que, segons el seu arti­cle desè, només accep­tarà les fede­ra­ci­ons d'un estat reco­ne­gut per l'ONU. Així, perquè la hipotètica con­versió de Cata­lu­nya en estat inde­pen­dent portés també a la sobi­ra­nia espor­tiva, hau­ria d'obte­nir un con­sens inter­na­ci­o­nal ampli, ja que l'ONU no reco­nei­xe­ria el nou estat fins que no ho fes­sin la majo­ria dels seus estats mem­bres. Poste­ri­or­ment, el reco­nei­xe­ment de la FIFA i de la UEFA seria ine­vi­ta­ble, després, això sí, del procés de petició d'ingrés de què parla el lli­bre blanc.

L'últim pre­ce­dent euro­peu de fede­ració reco­ne­guda per la FIFA és Mon­te­ne­gro –en l'àmbit mun­dial és el Sudan del Sud, el 2012–, que va acon­se­guir el vis­ti­plau per com­pe­tir de manera ofi­cial el maig del 2007, un any després del mes intens que va anar del referèndum d'inde­pendència (el 21 de maig del 2006, gua­nyat pel sí amb un 55,5% dels vots) fins al reco­nei­xe­ment per part de l'ONU, el 28 de juny. Després, Mon­te­ne­gro va haver de reac­ti­var una fede­ració cre­ada en els anys trenta com a orga­nisme regi­o­nal, que sem­pre va tenir un fun­ci­o­na­ment dis­cret i que en els últims anys, del 2000 al 2006, va estar total­ment apar­cada per la cre­ació de la fede­ració de Sèrbia i Mon­te­ne­gro. Com que Sèrbia va ser con­si­de­rada la con­ti­nu­a­dora d'aquesta fede­ració, el seu ingrés a la FIFA va ser automàtic, men­tre que Mon­te­ne­gro va haver d'espe­rar un temps, ja que va haver de res­sus­ci­tar la seva pròpia fede­ració: l'octu­bre del 2006 va ser reco­ne­guda de manera pro­vi­si­o­nal per la UEFA, que la va reconèixer de manera ofi­cial el gener següent. El 31 de maig del 2007 es va inte­grar a la FIFA. Men­tre que Sèrbia ja va par­ti­ci­par en la clas­si­fi­cació per a l'Euro­copa del 2008, la demora va fer que Mon­te­ne­gro no hi fos a temps i que el seu pri­mer par­tit ofi­cial, més d'un any després de l'ingrés a la FIFA, fos en la clas­si­fi­cació per al mun­dial del 2010, el 6 de setem­bre del 2008. En el cas de Cata­lu­nya, el fet de tenir una fede­ració activa i àmpli­a­ment orga­nit­zada hau­ria de reduir con­si­de­ra­ble­ment el temps –d'un any en el cas de Mon­te­ne­gro– entre l'ingrés a l'ONU i l'ingrés a la FIFA. En ante­ri­ors casos, com en els països bàltics o en la resta dels balcànics, aquest procés va durar entre tres i sis mesos.

ÚLTIM PRECEDENT

Cal un procés de petició d'ingrés a la FIFA, que per a Montenegro va durar un any

CATN I SELECCIONS

El llibre blanc hi perd poc temps: ser estat equival al reconeixement “quasi automàtic”

MÉS ENTREBANCS

El país balcànic, però, va haver de crear la federació, que compartia amb Sèrbia

MÉS RÀPID

Catalunya, en canvi, necessitaria menys temps perquè té la feina més avançada

Els clubs, una altra història

El llibre blanc de la transició nacional, més enllà del tema de les seleccions, destaca, pel que fa als clubs, el fet que “les competicions són organitzades per associacions privades nacionals i internacionals”, de manera que “la participació en cada competició no és exclusivament determinada pels límits administratius, sinó que respon als interessos dels clubs”, i posa diversos exemples de clubs que militen en lligues fora del seu estat. Per això l'informe conclou que “els interessos econòmics i esportius dels clubs, i els dels mitjans de comunicació especialitzats, acabaran determinant la competició en la qual jugaran”, i no descarta que el Barça i l'Espanyol continuïn en la LFP.

Gibraltar, Kosova i la FIFA

Els casos de Gibraltar i Kosova deixen clar que la FIFA no accepta federacions de territoris que no han estat reconeguts com a estats per l'ONU. Gibraltar va ingressar a la UEFA el maig del 2013, quan el TAS va obligar a admetre'l. La UEFA deia que no podia acceptar territoris que no són estats segons una norma del 2001, que, segons el TAS, no afecta Gibraltar, ja que va iniciar els tràmits per entrar a la UEFA el 1997. La FIFA ha pogut fer front a la reivindicació de Gibraltar aferrant-se a l'article desè. Kosova, per la seva banda, està reconegut per molts països, però no per l'ONU, sobretot pel veto de Rússia, i per això la FIFA no l'admet i només permet que jugui amistosos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)