Barça

Xavi i la plantilla, obligats a fer un ‘reset’

Després de tancar l’any amb una única victòria en cinc partits i amb crítiques quant a la imatge, el Barça té ara 12 dies per endavant sense futbol per sanar ferides i tornar net mentalment

El Barça no tornarà a jugar un partit oficial fins al dia 4 de gener. En l’horitzó més immediat espera la UD Las Palmas de García Pimienta i altres vells coneguts de l’afició blaugrana com ara Sandro, Munir, Marc Cardona, Mika Mármol i el cedit Julián Araujo. Dotze dies per endavant sense futbol per a una plantilla ferida que té com a gran objectiu fer reset mentalment i reactivar-se futbolísticament com a equip després d’un tancament d’any no desitjable, que ha coincidit amb un dels pitjors moments de l’era Xavi. S’ha assolit el gran propòsit d’accedir als vuitens de final de la Champions per primer cop amb Xavi, i com a primers de grup, però paradoxalment l’equip juga pitjor i es respira desencís en l’ambient. El Barça tanca el 2023 amb un alarmant balanç d’una única victòria en els últims cinc compromisos, i va ser contra l’Almeria (3-2), patint moltíssim contra l’últim classificat de la lliga, un equip que no ha sumat cap victòria en el campionat i eliminat ja de la copa. Un actor secundari com Sergi Roberto va sortir al rescat de Xavi. La derrota ho hauria embrutat tot encara més. El Barça acomiada l’any a 7 punts dels dos líders, el Real Madrid i el Girona, i amb unes sensacions futbolístiques preocupants, allunyat de la dolçor d’ara fa un any, en què va tancar el 2022 empatant el derbi contra l’Espanyol (1-1) i amb els mateixos punts que ara, 38, però havent-los aconseguit amb tres jornades menys, amb millor imatge i sent líder de la lliga empatat amb el Real Madrid. Eren unes altres sensacions. Només sis gols havia concedit el Barça l’any passat arribats a aquest punt del calendari i en els últims cinc partits jugats aquest mes de desembre l’equip n’ha encaixat més del doble (13). La dada ho diu tot. L’equip ha perdut fiabilitat defensiva, li costa fer gols i juga pitjor. Genera oportunitats però no és efectiu i al darrere, massa errors individuals. Moltes lesions i molts jugadors rendint per sota de les seves possibilitats.

Xavi ha demanat més constància al seu equip, més determinació a les àrees i ha demanat també estabilitat en l’entorn. El soci el que demana és un millor joc i guanyar. L’última derrota en l’amistós jugat a Dallas la matinada de dijous a divendres contra l’Amèrica de Mèxic (2-3) és intranscendent, però tampoc ajuda a marxar de vacances amb millors ànims. Pesen massa en la balança les derrotes contra el Girona (2-4) i l’Anvers (3-2) i l’empat a Mestalla (1-1).

El vestidor necessita recarregar piles i fer net en l’aspecte mental i Xavi necessita encertar amb la tecla. El president Joan Laporta va dir en el dinar amb la premsa que està convençut que l’equip haurà trobat el to quan arribi l’eliminatòria contra el Nàpols a finals del mes de febrer, però les solucions han d’arribar abans perquè al Barça l’espera un mes de gener molt més exigent del que ho ha estat el desembre. Entren dues competicions més en joc: debut en la copa el dia 7 contra el Barbastre i debut en la supercopa el dia 11 contra l’Osasuna, a l’Aràbia Saudita. I en la lliga, quatre partits: Las Palmas per obrir el 2024, el Betis, el Vila-real i de nou l’Osasuna.

L’aturada de Nadal també serà oportuna per buidar una mica la infermeria. Els casos de Gavi i Ter Stegen són més delicats, però amb Iñigo Martínez i Marcos Alonso la situació és millor. En el cas del central basc s’espera que estigui recuperat per a la supercopa. Aquest és l’objectiu que s’han marcat el jugador i el cos tècnic. El cas de Pedri, tenint en compte el seu historial, caldrà mesurar-lo també bé.

FEINA PER FER

El Barça tanca el 2023 a 7 punts dels dos líders i amb Xavi afeblit; líders fa un any

EL 2024 S’INICIA FORT

Gener exigent amb Las Palmas, el Betis, el Vila-real, l’Osasuna, la copa i la supercopa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció