Més bàsquet

Bàsquet formatiu

Contra molins de vent

L’Almeda, un equip format majoritàriament per excedents de les pedreres ACB, es va fer un lloc entre els vuit millors en el campionat d’Espanya júnior

El veterà tècnic Miguel López Abril, formador de jugadors com ara Navarro i Pau Gasol, és el principal artífex d’aquesta fita

A Migue­lito López Abril li bri­llen els ulls quan parla dels seus nois de l’Almeda. Amb la mateixa mirada i les matei­xes mans que ha mode­lat lle­gen­des del bàsquet inter­na­ci­o­nal com ara Juan Car­los Navarro i Pau Gasol, enguany ha acon­se­guit por­tar un modest club a l’elit esta­tal. L’Almeda va aca­bar vuitè en el cam­pi­o­nat d’Espa­nya júnior mas­culí mirant, cara a cara, les grans potències espa­nyo­les, una fita estra­tosfèrica tenint en compte que enrere ha dei­xat pedre­res d’equips ACB de gran pres­tigi i pres­su­pos­tos com ara l’Uni­caja, el Gran Cana­ria, l’UCAM Múrcia i el València.

“La clau ha estat tre­ba­llar i tre­ba­llar”, reco­neix López Abril. Però el toc que li ha apli­cat el tècnic a l’equip ha estat clau. “És una pas­sada la visió que té i com plan­teja els par­tits”, diu Edu Perea, el seu aju­dant. Les bases són les matei­xes que ha uti­lit­zat des que el 1985 va començar a ser entre­na­dor: tre­ba­llar els fona­ments. Men­tre molts equips for­ma­tius es per­den en infi­ni­tats de sis­te­mes, Migue­lito desen­vo­lupa el talent dels seus juga­dors fins al límit amb el tre­ball de la tècnica i la tàctica indi­vi­dual. Per això, Ima­nol Martínez i Miquel Puig es van con­ver­tir en dos dels juga­dors més des­ta­cats –d’entre un gra­pat d’estran­gers becats– del tor­neig cele­brat fa quinze dies a Bada­joz. I a la llista encara s’hi hau­ria pogut afe­gir el magnífic base Sergi Tell, si no s’hagués lesi­o­nat, o el gran pro­jecte de futur Miquel Segarra.

“Amb un pivot físic, de tots els que hi ha al tor­neig, hauríem arri­bat més lluny”, afirma Migue­lito. L’encre­ua­ment de quarts de final, con­tra el Madrid (56-81), el va dei­xar fora en bona part pel domini físic del con­junt blanc a la zona (59 rebots a 31). Prèvia­ment, havia gua­nyat l’Uni­caja (60-51) i es va que­dar a un punt de fer-ho con­tra el Gran Cana­ria i l’UCAM en els grups. En la com­pe­tició naci­o­nal, una cis­te­lla el va sepa­rar de der­ro­tar el Barça en el cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya, men­tre que en la lliga regu­lar va vèncer la Penya. “Però, tot i que som infe­ri­ors als equips per físic, als juga­dors no se’ls pot dei­xar d’exi­gir perquè con­tinuïn pro­gres­sant”, reco­neix el veterà entre­na­dor, de 63 anys. Pre­ci­sa­ment, la mida dels seus juga­dors con­di­ci­o­narà el seu tras­llat al pro­fes­si­o­na­lisme, ja que són petits per la posició en què juguen. La gran majo­ria van arri­bar a l’Hos­pi­ta­let [amb López Abril com a direc­tor tècnic] refu­sats per les grans pedre­res cata­la­nes, i ara, després de ser tras­lla­dats a l’Almeda, a Cor­nellà de Llo­bre­gat, han donat una lliçó de joc i saber fer en un cam­pi­o­nat cada vegada més pola­rit­zat pels fit­xat­ges arri­bats de l’estran­ger. Han llui­tat con­tra molins de vent i se n’han sor­tit prou bé.

“Un, dos, tres, llibertat!”
És el crit de guerra que utilitza l’Almeda abans de cada partit o després de cada temps mort, com a mostra de solidaritat amb els presos polítics catalans.
Més catalans a l’elit
En el campionat d’Espanya júnior masculí, Catalunya va col·locar els seus tres equips entre els vuit millors: el Joventut va ser segon després de caure contra el Madrid en la final (66-72) i el Barça va acabar en la tercera posició en vèncer en el partit pel tercer lloc el Saragossa (76-77). L’Almeda va acabar vuitè.
Doble èxit cornellanenc
En categoria femenina, l’Almeda va acabar tercer classificat en el campionat d’Espanya, guanyat pel Sant Adrià. L’Uni Girona va acabar el torneig en la sisena posició.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)