Nàstic

LLUÍS FÀBREGAS

DIRECTOR GENERAL DEL NÀSTIC

“Mantenir-nos anys en la LFP seria una garantia”

Lluís Fàbregas diu que la segona divisió A és l'entorn perfecte per eixugar el deute del club

El nou conveni dels drets de televisió, que es pot avançar un any, accelerarà el procés

El control econòmic de la LFP iguala les condicions, anys enrere hi havia clubs amb deutes que feien competència deslleial

A les oficines del Nàstic s'estan vivint dies tan moguts com il·lusionants preparant la campanya del retorn a segona A. Mana, més enllà de l'ambició, la racionalitat en la presa de decisions, després que el club hagi pagat en els últims anys els excessos que havia fet en l'anterior cicle en la Lliga de Futbol Professional (LFP). El director general, Lluís Fàbregas, ho té clar: no hi ha cap plataforma millor que aquesta per sanejar la SAE i poder mirar cap al futur amb optimisme.

Aviat farà un mes de l'ascens. M'imagino que deu estar enfeinat quadrant números, tot i que ser en la LFP simplifica bastant les coses, oi?
Ara hi ha una garantia que no teníem, que és la comercialització dels drets de televisió. A segona B, tots els equips catalans rebíem 22.500 euros i a la LFP la xifra
es multiplica fins a arribar a una quantitat mínima de 2,5 milions per la televisió, i mig milió més per patrocinis comuns.
Ara estan pendents de la negociació per avançar un any el nou sistema de comercialització de drets. El canvi és important, oi?
Si el conveni s'avança, passaríem a cobrar uns 4,5 milions d'euros. És una gran diferència.
Què els diuen des de la LFP?
De moment no hi ha res signat i s'està negociant amb els clubs que encara tenen els drets comercialitzats de manera individual. La majoria tenim interès a avançar el conveni per l'increment econòmic que suposa, però tothom hi ha d'estar d'acord i això no és fàcil. Tant de bo es pugui concretar.
Si aquests ingressos extra arriben enguany, els destinaran a invertir o a eixugar deute?
El primer de tot és configurar un pressupost que sigui sostenible i que no generi deutes, tal com hem fet últims anys a segona B. Si hi ha més ingressos dels que es necessiten per invertir, doncs pots enviar una part al deute i l'altra a les reserves. No per tenir més diners hem de malgastar.
S'ha anat eixugant part del deute i ara és d'uns 5 milions. Hi ha algun termini per liquidar-lo? Quina és la prioritat?
Ara mateix la xifra està una mica per sota dels 5 milions, ja que hem amortitzat uns 2 milions d'euros. La prioritat, en tot cas, és mantenir-nos en la LFP i poder-hi estar anys, perquè això és garantia d'ingressos i, amb la gestió curosa de les finances, podrem anar reduint el deute. Si es compta amb el reial decret [de la venda centralitzada dels drets de televisió], que el curs que ve s'aplicarà segur, en pocs anys es podria eixugar el deute.
En què ha canviat la segona A respecte de l'última etapa del Nàstic?
La gran diferència és en la gestió, pel control econòmic de la LFP, que no permet als clubs malgastar i crear resultats negatius. Això iguala les condicions, perquè anys enrere hi havia entitats amb deutes, que no complien, i disposaven de més recursos a través de maniobres. Això era competència deslleial.
Ara és el límit salarial el que marca els recursos que tenen els clubs per competir. Li sembla just?
Sí, perquè si un club és capaç de generar més ingressos que altres través d'abonats, d'empreses o de marxandatge, és de sentit comú que pugui gastar més. Estem d'acord amb aquesta limitació.
Quin calculen que serà el límit del Nàstic? Fa la pinta que estarà entre els 2 i els 3 milions...
Som molt prudents i d'entrada preferim tirar cap al curt. Comptem amb 2 milions o potser una mica més, després sempre som a temps de corregir-lo a l'alça. En tot cas, estem pendents del que ens autoritzi la LPF, ja que encara no tenim els números tancats i l'assignació es fa a partir d'això.
El mercat, en tot cas, és ara més econòmic que en l'última etapa del Nàstic en la LFP, oi?
Sí, s'ha normalitzat, i no només en relació amb els futbolistes. El tema de les retribucions s'ha moderat en tots els aspectes. S'hi ha posat una mica de sentit comú, perquè un ha de poder pagar amb el que genera, com en tots els
sectors.
Parli'm de la massa social. Amb el salt de categoria, esperen un augment de socis?
Tenim bones expectatives i aviat presentarem la nova campanya. Enguany hem assolit una xifra pròxima als 6.000 socis, que és una quantitat important per un club de segona B. Ara volem continuar creixent, ja que disposar d'una massa social consolidada assegura l'estabilitat del club.
Per als socis actuals, els preus no s'apujaran, una mesura que prenen força clubs. En un context com l'actual, amb dos gegants i la competència de la televisió, s'han de prendre mesures com aquestes?
Respecte al preu de l'última temporada en què vam militar a segona A, l'abonat pagarà gairebé
la meitat. Tenim clar que s'ha de premiar i cuidar els aficionats més fidels, ja que el nombre de socis marca la capacitat i la
solvència d'una entitat. En tot cas, és cert que hi ha una tendència i cada cop s'obtenen més ingressos per la part comercial i menys en el que seria el dia del partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)