Dressel, embalat
Natació. El nord-americà vola en els 100 m lliure i posa la directa a la recerca del botí de sis medalles d’or a Tòquio
El nedador de Florida Caeleb Dressel ha posat la directa en el seu repte per assolir sis corones olímpiques i donar continuïtat a les fites que ja va assolir en les dues últimes edicions del mundial, Budapest 2017 i Gwangju 2019. A Tòquio, de moment, ja ha guanyat dues medalles d’or, la de 4x100 m lliure, i ahir la de 100 m lliure, el seu primer or olímpic a títol individual. Per aconseguir-ho, va haver de volar a la piscina del centre aquàtic de la capital nipona i signar una nova plusmarca olímpica, amb un registre de 47.02.
Dressel va protagonitzar una sortida fulgurant i amb un parcial de 22.39 va aconseguir 32 valuosíssimes centèsimes de marge sobre el seu gran rival, l’australià Kyle Chalmers. El campió olímpic a Rio de Janeiro va recuperar terreny en la segona meitat de la prova, però no va ser suficient per impedir el títol de l’estrella nord-americana. Amb un registre de 47.08 li van faltar 6 centèsimes per atrapar-lo. El nedador del Comitè Olímpic Rus Kliment Kolesnikov (47.44), el campió europeu, va completar el podi en una final d’autèntic luxe. A Dressel l’esperen encara tres jornades finals de frenesí amb el repte de completar la col·lecció amb els títols en joc en els 50 m lliure, els 100 m papallona i els relleus de 4x100 m estils, tant en categoria masculina com mixta.
Rècord en el relleu xinès
La cinquena jornada a Tòquio va tenir un colofó espectacular amb el rècord mundial de 4x200 m lliure femenins, el segon que s’aconsegueix en la competició. Les apostes donaven com a favorit el quartet australià, comandat per la campiona olímpica Ariarne Titmus en la primera posta, i en segon terme el dels Estats Units, amb Katie Ledecky com a última rellevista. Però el premi gros se’l va emportar contra tot pronòstic la Xina, guarnit amb una nova plusmarca mundial (7:40.33). Junxuan Yang, que havia quedat a les portes del podi en la prova individual, va guanyar la partida a Titmus i a partir d’aquí la formació xinesa ja no va cedir la iniciativa, tot i la pressió de les representants aussies en els primers relleus i l’atac final dels Estats Units. Ledecky va marcar amb diferència el millor parcial de totes les participants (1:53.76) i, a més de pispar el subcampionat a les australianes, va estar a punt de remuntar fins a la primera posició. En tot cas, a més de la Xina, tant els Estats Units (7:40.73) com Austràlia (7:41.29) van nedar per sota de l’anterior rècord mundial (7:41.50). Titmus, per primer cop a Tòquio, mostrava símptomes de feblesa, mentre que Ledecky sembla dibuixar una línia ascendent i és la clara favorita a emportar-se l’or en els 800 m.
Si el triomf xinès en el relleu va ser una sorpresa, no ho va ser menys la victòria del nord-americà Robert Finke en els 800 m, distància que s’estrenava en el programa masculí. L’italià Gregorio Paltrinieri va portar el pes de la prova fins als 700 m i va resistir la progressió de tots els seus rivals excepte l’esprint del nedador nord-americà, que amb uns últims 100 metres rapidíssims (54.98) va avançar del cinquè al primer lloc final. Finke va vèncer amb 7:41.87, seguit per Paltrinieri (7:42.11) i l’ucraïnès Mykhailo Romantxuc (7:42.33).
En els 200 m papallona, Yufei Zhang va completar la bona jornada per a la natació xinesa i va prendre el relleu olímpic a la catalana Mireia Belmonte amb una nova plusmarca de la competició (2:03.86). Zhang va marcar diferències des de l’inici i no va donar cap possibilitat a les seves rivals, les nord-americanes Regan Smith i Hali Flickinger, que van quedar a un segon i mig de la vencedora. També es va establir un nou rècord olímpic en els 200 m braça, en què l’australià Izaac Stubblety-Cook va fer valer el seu gran final per imposar-se amb un registre de 2:06.38, a només 26 centèsimes de la plusmarca mundial. El neerlandès Arno Kamminga va obtenir el premi a la seva valentia en el tram inicial i va ocupar el segon lloc amb 2:07.01.
Belmonte, Zamorano i Vall, a punt per al relleu
Mireia Belmonte va tancar la seva actuació individual a Tòquio amb el catorzè lloc en les semifinals dels 800 m. La badalonina va rebaixar en 6 segons (8:26.71) la seva plusmarca del curs en la distància, però no va ser suficient per guanyar-se un lloc entre les vuit millors, que va quedar fixat en 8:20.58. En tot cas, Belmonte valora molt positivament la seva actuació als Jocs, tenint en compte els problemes de lesions que ha arrossegat durant tot el curs. “Crec que el balanç és molt positiu. He estat per sobre de les expectatives que tenia abans de venir als Jocs”, va sentenciar. Al seu torn, la nedadora del CN Sant Andreu Àfrica Zamorano –a la imatge– va aconseguir el bitllet per a la seva primera semifinal olímpica en obtenir el catorzè registre en les sèries (2:10.72). Una marca que hauria d’haver millorat notablement la matinada passada si volia avançar fins a la final. La seva companya de club Jessica Vall es va quedar en les semifinals de 200 m braça, amb el tretzè lloc (2:24.87). El registre de les sèries (2:23.31) li hauria proporcionat l’accés a la final (2:23.73). A Belmonte, Zamorano i Vall els faltarà encara la participació en el relleu de 4x100 m estils (14.36 h), que formaran amb la també nedadora del CN Sant Andreu Lidón Muñoz.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024