Futbol sala

El segell de Jesús Velasco

Futbol sala. En la seva primera temporada al Barça, el tècnic de Toledo està complint de sobres les expectatives i ja ha conquerit tres títols, amb la Champions de Riga al capdavant

De posat habitualment seriós, el tècnic del Barça Jesús Velasco (Toledo, 1967) no va amagar la seva eufòria ni a la banqueta del Riga Arena, després de golejar l’Sporting (4-0) en una final per emmarcar, ni a la seva arribada de matinada a l’aeroport del Prat amb la quarta Champions per al club blaugrana al sarró. De motius per a l’alegria no n’hi faltaven. El primer curs de Velasco al Barça, malgrat les adversitats per les exigències del calendari de seleccions i la plaga de lesions, va vent en popa. Després d’haver conquerit la supercopa i la copa d’Espanya en finals resoltes als penals, aquest cap de setmana va tornar a regnar a Europa després de tombar dos dels equips més poderosos del continent, amb guions ben diferents. D’una semifinal contra el Benfica resolta amb una remuntada èpica, amb pròrroga inclosa (4-5), es va passar a una exhibició en tota regla en el partit decisiu contra l’Sporting (4-0). Dos partits que en tot cas van evidenciar el segell de Velasco. Un equip compromès, amb enorme capacitat competitiva i que porta la seva filosofia de joc, amb l’aposta pel control de la pilota, fins a les últimes conseqüències.

Renovació

El títol de Riga arriba una setmana després que Velasco renovés la seva continuïtat amb el club blaugrana per una temporada més, del 2023 al 2024. Una evidència de la bona sintonia amb la directiva d’un tècnic, que en la primera part de la temporada ja va demostrar que podia conduir aquesta plantilla a un alt grau d’excel·lència, amb una impressionant ratxa de joc i de resultats. Més de 25 anys d’experiència al primer nivell l’avalen. La seva etapa més reeixida va ser al Movistar Inter (2012-19), on va conquerir catorze títols, entre els quals, dues Champions i cinc lligues, però prèviament també havia entrenat a Itàlia (el Torí, el Prato i la Luparense), on va assolir sis scudetti i quatre copes, i en última instància l’ACCS, amb qui va aconseguir una lliga francesa. En definitiva, una notable col·lecció de títols que ja ha començat a ampliar a Barcelona. Amb l’inici d’any, i amb l’europeu i la copa Amèrica pel mig, l’equip blaugrana va veure estroncat el seu ritme de competició i van començar les baixes per lesions. Amb tot, el Barça, amb el suport inestimable dels jugadors del filial, va ser capaç de sobreviure en la fase més complicada del curs i aconseguir in extremis els títols de la supercopa i la copa d’Espanya. Ara només quedarà la lliga.

Una final rodona

La final de la Champions a Riga se’ls va posar de cara des del primer moment, però Velasco no amaga que també va patir de valent. Tot i que el tècnic de Toledo no era a l’equip el curs passat, la final perduda contra l’Sporting a Zadar, quan el conjunt lisboeta va ser capaç de remuntar un 0-2 (4-3), va ser molt present durant el partit. “No ens enganyem, hem patit moltíssim. És un esport molt ràpid i hem tingut el partit molt controlat, però era un rival molt perillós. Et fan un gol i s’esperonen. Teníem l’exemple de la final de l’any passat i aquell partit va servir perquè aquest cop no succeís el mateix”, recorda. Aquest cop el Barça no va baixar la guàrdia. Va mantenir durant els 40 minuts un grau d’intensitat i de concentració altíssim, que va deixar el rival sense possibilitats de reacció. En aquest sentit també hi va influir el desenllaç de la semifinal, en què els blaugrana havien hagut de remuntar un 3-0 de la primera meitat. “Ha estat perfecte. Crec que hem estat superiors en tots els aspectes, però potser la clau de la victòria ha estat la manera que havíem guanyat en les semifinals. Hem aconseguit oblidar tot signe de cansament i els meus jugadors han estat increïbles durant tot el partit”, sentencia.

Un altre dels triomfadors a Riga va ser el capità Sergio Lozano, que amb el primer gol va obrir el camí de la final i ja suma quatre Champions de blaugrana. El tanca madrileny, que va coincidir amb Velasco el 2010 al Caja Segovia, no va estalviar elogis cap al tècnic: “Per mi és el millor entrenador del món i ho està demostrant.”

LES XIFRES

3
títols de Champions
per a Jesús Velasco: dos amb l’Inter (2017 i 2018) i un amb el Barça (2022). És l’entrenador que en té més.
11
gols
de Ferrão en fases finals de la Champions. És el jugador que n’ha aconseguit més després de superar Esquerdinha.
4
títols per a
Sergio Lozano (2012, 2014, 2020 i 2022) amb el Barça. És el primer jugador que ho assoleix en el mateix equip.

Queixes dels Dracs per la retirada d’estelades

Un centenar d’aficionats del Barça, una trentena dels quals del grup d’animació dels Dracs, van poder gaudir des del mateix Riga Arena de la conquesta de la quarta corona de la Champions. Precisament, un dels membres dels Dracs va denunciar a través de les xarxes que no els havien permès lluir les estelades durant la fase final disputada a la capital letona. “La UEFA i la seguretat local retirant i prohibint les nostres estelades en un pavelló amb més de 100 militars espanyols lluint la seva bandera. Diferència de criteri. Seguim”, va escriure un dels aficionats en el seu compte de Twitter. Tot i aquest incident, els aficionats culers es van fer sentir de valent en els dos partits de la fase final i van poder cantar victòria amb els components de la plantilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)